Norsk filminstitutt

Havnaa er en spillefilm om to brødre. Den ene er norgeshistoriens største bokser, men kanskje best kjent som broren til en av norgeshistoriens største bankranere.

Foto: Scanpix/Maipo

Om regissør og manusforfatter

Regissør Bård Breien debuterte med spillefilmen Kunsten å tenke negativt i 2006, også den produsert av Maipo. Filmen høstet stor anerkjennelse, og vant flere internasjonale priser, blant annet i Toronto og Karlovy Vary. Han regisserte også spillefilmen Detektiv Downs i 2013. De siste årene har han hatt episoderegi på en rekke norske dramaserier, blant annet Kampen for tilværelsen (NRK), Neste sommer (TVNorge) og Livstid (NRK). Han har flere spillefilmer under utvikling, blant annet Pornokongen med tilskudd fra NFI.

Manusforfatter Ravn Lanesskog har sin utdannelse fra manuskriptlinjen på Filmskolen på Lillehammer i perioden 2003 til 2006. Han har skrevet og vært medforfatter på flere spillefilmer, kort- og novellefilmer, deriblant Birkebeinerne for Paradox og Nils Gaup. Han har også siste manus til Erik Poppes kommende storfilm om Quisling, som fikk produksjonstilskudd fra NFI tidligere i år.

Om produsent

Maipo er et av Norges ledende og mest erfarne produksjonsselskaper, med en lang rekke spillefilmer og dramaserier bak seg. Selskapet drives og eies av Synnøve Hørsdal, og med som produsent har hun talentet Lotte Sandbu. Hun har produsert flere kortfilmer, og debuterer her som spillefilmprodusent. De har sammen produsert dramaserien Etter lørdag. 
 

Om prosjektet

Produsent
Synnøve Hørsdal, Lotte Sandbu
Produksjonsselskap
Maipo Film AS
Regissør
Bård Breien
Manusforfatter
Bård Breien

Tildelinger

Ordning:
Utvikling av spillefilm etter konsulentvurdering
Fase:
Utvikling
Dato:
13.08.2020
Tilskudd gitt:
275.000 kroner
Konsulent:
Asle Vatn
Ordning:
Produksjon av spillefilm etter konsulentvurdering
Fase:
Produksjon
Dato:
22.10.2021
Tilskudd gitt:
13.000.000 kroner
Totalbudsjett:
48.500.000 kroner
Konsulentvurdering:
Havnaa kan riktig nok bli norgeshistoriens første boksefilm. Men først og fremst er det et emosjonelt drevet familiedrama om to brødre med et enormt ønske om å gjøre noe stort i livet, der den virkelige historien om familien Havnaa byr på mye mer enn det som det er mulig å dikte opp: ustoppelig pågangsmot, grusomme nederlag, vanvittige seire, tragiske fall og uoverstigelige avgrunner å reise seg fra. Bård Breien har en helt unik fortellerstemme og et eget blikk for mennesket og de mindre flatterende sidene som vi alle kan kjenne oss igjen i. Han er dreven på å skape karakterer som det er lett å bli glad i, på tross av sine lyter og mangler, noe han også gjør i denne filmen. Hans holdning til regijobben gjør at jeg tror vi med denne filmen kan komme tett på Erling, Magne og Kai-Robin, slik at vi bryr oss nok om karakterene til at vi føler med dem, og får kjenne på de store opplevelsene som denne berg- og dalbanehistorien byr på. Med seg som forfatter har Breien Ravn Lanesskog. Med lang fartstid som forfatter, men også som bokser, er manuset preget av en grunnleggende forståelse av hva som står på spill for Erling og Magne, men også en detaljrikdom og dyp kunnskap om boksingens vesen. Med et strålende og emosjonelt drevet manus, solid markedspotensial og en spennende cast er grunnlaget til stede for at Havnaa kan nå bredt ut til det norske folk på kino høsten 2023.
Konsulent:
Asle Vatn
Ordning:
Utvikling av spillefilm etter konsulentvurdering
Dato:
09.06.2021
Tilskudd gitt:
350.000 kroner