Norsk filminstitutt

Hvordan er det å være ung pårørende og hva skal til for at man ikke mister seg selv i omsorgen for den man er glad i? Anders, Thyra og Nora er alle pårørende. Gjennom et felles skrivekurs på Pårørendesenteret i Oslo møter de for første gang andre som står i liknende situasjon. Ikke slipp meg gir et nært innblikk i hverdagene til de tre pårørende og deres relasjoner til de syke, og hvordan man med enkle grep kan styrke den relasjonen. 

(Har tidligere fått utviklingsstøtte under tittelen De nærmeste)

Stillbilde fra filmen. Bildet viser en kvinne som sitter i en seng med en mobiltelefon i den ene hånden. Hun holder mikrofonen opp mot munnen. Hun har på seg en ferskenfarget nattkjole og en mønstret kimono. Hun har lyst kort hår dratt til den ene siden. Over sengen ser vi det henger et slør og ved siden av sengen står et klesstativ med klær på hengere. Foto.
Bildet viser Thyra i Ikke slipp meg. Foto: Medieoperatørene

 

Om regissør og manusforfatter

Livirén Bratterud er utdannet regissør ved Høgskolen i Lillehammer og har også filmutdannelse fra Nordisk Institutt for Scene og Studio (NISS). I tillegg til regi har hun bred bakgrunn som prosjektleder og fotograf. Hennes film Tung jakke, vist på NRK, har vunnet flere priser og utmerkelser, deriblant Nymfeprisen (DOKFILM), pris på Nordic/Docs, hederlig omtale på London Short Film Festival (LSFF) og ble trukket frem som en av verdens 30 beste kortfilmer på Cairo International Film Festival i 2016. 

Et portrett av en kvinne fra skuldrene og opp. Hun har langt brunt hår gredd bakover.Hun har på seg en lys topp eller kjole og to ulike smykker i gullfarge. Hun smiler. Bakgrunnen er uklar, men ser ut som utendørs på kveldstid. Foto.
Regissør og manusforfatter Livirén Bratterud. Fotograf: Kristian Davik Larssen

Om produsent

Mari Monrad Vistven har jobbet som filmskaper i over 20 år, både i Norge og England. Hun har erfaring fra dokumentar, fiksjonsfilm, reklamer og musikk-promoer for blant annet NRK, TV 2, BBC og MTV. Vistven begynte som produsent hos Medieoperatørene i 2015 og har produsert filmene Mellom oss (2017), Kampen (2018) og Bortebane (2020) samt serien Stemmene i hodet (2017). Vistven er også aktuell som regissør på barnefilmen Todd og Super-Stella. Hun er utdannet fra regilinjen på Høgskolen i Lillehammer. 

Portrett av en kvinne fra skuldrene og opp. Hun har på seg en blå topp eller genser. Hun har langt blondt hår som faller ned langs sidene av ansiktet. Hun har et lite smil. Bakgrunnen er ensfarget og lys. Foto.
Produsent Mari Monrad Vistven. Foto: Tim Harding

Om selskapet

Medieoperatørene oppgir at de gjennom over 25 år har levert dokumentarfilmer til tv, kino og festivaler over hele verden. Blant selskapets nyere filmer er prisvinnere som Dugma: The Button (2016), Kunstneren og tyven (2020) og Formørkelsen (2022). Medieoperatørene har også et fokus på filmer for et ungt publikum og har i den sjangeren produsert internasjonale suksesser som Tungeskjærerne (2017), Bortebane (2020) og Skolen ved havet (2021). 

Om prosjektet

Sjanger
Relasjonsdrama dokumentar
Produsent
Mari Monrad Vistven
Produksjonsselskap
Medieoperatørene AS
Regissør
Livirén Bratterud
Manusforfatter
Livirén Bratterud

Tildelinger

Ordning:
Utvikling av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Dato:
09.03.2018
Tilskudd gitt:
100.000 kroner
Konsulent:
Eirin Gjørv
Ordning:
Utvikling av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Dato:
23.06.2022
Tilskudd gitt:
275.000 kroner
Konsulent:
Klara Nilsson Grunning
Ordning:
Produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Dato:
20.01.2023
Tilskudd gitt:
900.000 kroner
Totalbudsjett:
3.060.000 kroner
Konsulentvurdering:
Dette er en film om å være ung og pårørende til noen som har det dårlig - om hva som kreves for at man ikke skal tape seg selv i omsorgens navn og samtidig forstå hva som skjer med dem man elsker. Dette er en sterkt viktig fortelling som vil, på en ærlig og varm måte, synliggjøre behovet for forståelse og gi inspirasjon gjennom å vise unge personers måter å håndtere, prosessere og skjønne de næres og egne opplevelser. Den unike inngang i filmens uttrykk og språk ligger i den nærhet regissøren, Livirén Bratterud, skaper gjennom tillit og dialog med de pårørende.
Konsulent:
Klara Nilsson Grunning