Norsk filminstitutt

Spillefilm basert på Ingvild Rishøis prisbelønte roman Stargate (2021), som er solgt i over 40.000 i Norge og solgt til 12 land. I anmeldelsene av boka har kritikere i Norge og Sverige sammenlignet Rishøi med både Astrid Lindgren, Charles Dickens og HC Andersen. 

Fortellingen foregår i førjuls-Oslo, i gjenkjennelige omgivelser på Grønland og Tøyen, der en far bor med sine to døtre. Det er straks jul, og når faren mister jobben som juletreselger, tar døtrene Ronja (10) og Melissa (16) over for ham. Mens faren drikker seg bort på puben Stargate, tvinges søstrene til å klare seg selv. Ronja dikter og drømmer både som lek, som forsvar og som flukt. Aller mest fantaserer hun om å bo med søsteren i en hytte langt inne i skogen.

Stargate er et juleeventyr om en far som gjør sitt beste, men ikke nok, om en storesøster som prøver å fylle skoene hans, og en datter som aldri slutter å håpe.

Rishøi har selv vært med på skrive manus til filmatiseringen av Stargate.

- Denne filmen har potensiale til å bli en moderne juleklassiker. En historie det er umulig å ikke bli berørt av, heter det i NFIs konsulentuttalelse (se under).

foto.  kvinne i halvfigur smiler mot kamera
Ida Sagmo Tvedte. Foto: Motlys

Om regissøren

Ida Sagmo Tvedte er serieskaper, manusforfatter og regissør. Hun har stått bak prisbelønte dramaserier som Sara (2008), Mia (2010) og Jenter (2013). Hun fikk hun utmerkelsen Creative Talent ved Kidscreen Awards 2016 og vant hovedprisen for beste nye serie ved Kidscreen Awards i 2020 for Snøfall. Høsten 2022 var hun aktuell som episoderegissør på Gutta på skauen for NRK. Stargate er Ida Sagmo Tvedtes første spillefilm. 

Om produsentene

Hege Hauff Hvattum har vært tilknyttet Motlys siden 2015, og bidratt som produksjonskoordinator og linjeprodusent på Motlys-filmer som Thelma (2016), Barn (2017) og Ninjababy (2021). Hun har produsert dramaserier for Rubicon og Monster, bl.a andre Kristiania magiske tivolitheater for NRK. Hvattum er produsent for Dag Johan Haugeruds kommende trilogi Sex Drømmer Kjærlighet (2024). 

Yngve Sæther er eksekutiv produsent på Stargate. Han har vært produsent hos Motlys siden 2001 og har produsert et 20-talls spillefilmer, blant annet Mannen som elsket Yngve (2008), Oslo 31. august (2011), Barn (2019) og Ninjababy (2021). Han har vært eksekutiv produsent på dramaseriene Heimebane (2018-19) og den kommende Makta (2023-24). Han er produsent på de kommende spillefilmene Hør her’a! (2023) av Kaveh Tehrani og Dag Johan Haugeruds trilogi Sex Drømmer Kjærlighet (2024). 
  

Om prosjektet

Sjanger
Spillefilm
Produsent
Hege Hauff Hvattum, Yngve Sæther
Produksjonsselskap
Motlys
Regissør
Ida Sagmo Tvedte
Manusforfatter
Ida Sagmo Tvedte og Ingvild Rishøi

Tildelinger

Ordning:
Produksjon av spillefilm etter konsulentvurdering
Dato:
09.05.2023
Tilskudd gitt:
13.550.000 kroner
Totalbudsjett:
27.000.000 kroner
Konsulentvurdering:
Stargate er en historie det er umulig å ikke bli berørt av. Filmen handler om en far som gjør sitt beste, men ikke nok, om en storesøster som prøver å fylle skoene hans, og en yngstedatter som aldri slutter å håpe. Stargate har potensiale til å bli en moderne juleklassiker med et viktig budskap som når ut til et bredt publikum. Selv om handlingen i filmen er lagt til tiden like før jul, er filmen langt mer enn en fortelling pakket inn i juleestetikk. Det er først og fremst en film om medmenneskelighet, om kjærlighet, om vennskap og om å gjøre alt man kan for å holde seg og sine gående.   Stargate er et sterkt og dagsaktuelt drama ispedd magisk realisme, og er en ambisiøs fortelling på spillefilmens premisser. Den er et nydelig portrett av det som oppleves som ekte mennesker, og det er godt å se et filmprosjekt som virkelig tar klasseskillene i landet vårt på alvor. Klasseperspektiv er også en del av mangfoldet vi skal, og bør prioritere. Det er en film om et varmt søsterforhold, og det er en film om den «brysomme naboen» – han som på ingen måte er brysom, men derimot full av ansvarsfølelse og nestekjærlighet. Jeg har stor tro på at Stargate som film kan bli en øyeåpner, og at de mange barn og unge der ute som kjenner seg igjen i søstrenes historie, opplever at filmen er laget for dem.
Konsulent:
Cecilie Aspenes