Norsk filminstitutt

Et brutalt spenningsdrama om den hemmelige etterretningsgruppen E14 og et virkelighetsnært fiksjonsdrama om flukten fra Bolivia, i en av Norges mest omtalte narkosaker, får tilskudd fra Norsk filminstitutt. 

Fotocollage: sammensatt av to portretter. Det til høyre viser en mann med mørkt hår og kort skjegg og bart. Håret ligger bakover og han ser til høyre på bildet. Til høyre er det portrett av en kvinne emd langt blondt hår. Hun har håret delvis opp og pannelugg. Man kan også skimte en liten gullfarget øredobb i hennes venstre øre.
Hovedmanusforfatter på E14 Sebastian Torngren Wartin og serieskaper av Flukten fra Bolivia Emilie Beck. Foto: Privat og Malin Eeg

Det kom inn ni søknader i denne runden, og to dramaserier har til sammen fått 10,7 millioner kroner i tilskudd til produksjon. 

- Denne runden inneholdt flere sterke prosjekter som viser høykvalitetsserier med bredt mangfold, både når det gjelder innhold, form og tone. Det har vært en økning i kvinneandel fra forrige søknadsrunde, og begge seriene som mottar tilskudd er ledet an av sterke team med råbra damer i skapende ledd, sier konsulent Cecilie Aspenes. 

De to seriene får penger gjennom ordningen produksjon av dramaserie etter konsulentvurdering som skal bidra til å skape serier av høy kvalitet som både underholder, setter dagsorden og utfordrer. 

Disse får tilskudd 

  • 4 ½ Fiction AS med serieskaper Emilie Beck og hovedregissør Anna Gutto tildeles 6.000.000 kroner til produksjon av dramaserien Flukten fra Bolivia. Serien skal skildre den velkjente narkotikasaken der tre norske tenåringsjenter får livet snudd på hodet. Flukten fra Bolivia har også Helena Nielsen og Ingrid Haukelidsæter som manusforfattere. Den skal gå på TV 2 og produseres av Håkon Øverås sammen med Exit-produsent Petter Testmann-Koch. 

  • Rubicon TV AS med hovedmanusforfatter Sebastian Torngren Wartin og episodeforfatter Erik Ivar Sæther får 4.700.000 i tilskudd til dramaserien E14 som forteller historien om den hemmelige norske etterretningsgruppen ved samme navn. E14 skal også gå på TV 2 og produseres av Gudny Hummelvoll. 

Foto: Portrett av en kvinne med kort lyseblondt hår med sideskill. Hun har blå øyne og små sorte øredobber og sort genser med båthals.
Konsulent Cecilie Aspenes. Foto: NFI

- Jeg er glad for at prosjektene som nå mottar NFI-tilskudd viser mangfold i ordets rette forstand. Både klassetilhørighet og sosioøkonomisk bakgrunn, kjønnsidentitet, geografi og etnisitet er representert i innholdet, men likevel aldri på bekostning av de filmkunstneriske ambisjonene. Begge disse prosjektene skilte seg umiddelbart ut i bunken. De oppleves både ektefølte og å ha noe vesentlig å meddele, utdyper Aspenes.  

- Utrolig overbevisende

Konsulenten beskriver Flukten fra Bolivia som serieskaper Emilie Becks hjerteprosjekt, en serie hun har jobbet med i flere år. Det er en fiksjonsfortelling om de norske jentene som ble arrestert på flyplassen i Cochabamba i mai 2008 med det boliviansk politi hevdet var 22 kilo kokain i bagasjen. Serien har ikke fokus på skyldspørsmålet, men tar for seg vennskap, ekstreme situasjoner og hvite privilegier.  

Fotocollage: Satt sammen av to bilder av kvinner. Kvinnen til venstre har et headset rundt halsen, solbriller på hovet og det rådblondet håret bort fra ansiktet. Kvinnen til høyre har skulderlangt blondt hår og pannelugg. Hun har en lys genser med glidelås i halsen-
Anna Gutto og Emilie Beck: Foto: Privat

- Flukten fra Bolivia er et utrolig overbevisende prosjekt fra meget talentfulle aktører, og jeg har stor tro på at serien vil bli engasjerende og oppleves ekte for et temmelig bredt publikum, samtidig som den kan bryte ned fordommer og utvide perspektiver hos seerne, sier Aspenes. 

- Jeg er så stolt og glad over at NFI velger å sette fokus på at denne historien skal fortelles. Dette er vi utrolig takknemlige for, og midlene fra NFI er virkelig en stor del av å sette i gang serien vår. Det føles godt å ha dem med på laget, sier serieskaper Emilie Beck. 

- Rått, brutalt, intenst og emosjonelt 

E14 har 1990-tallet og eks-Jugoslavia som bakteppe for handlingen. Norge gikk i dette tiåret fra å være en fredsnasjon til å bli et land i krig for første gang siden andre verdenskrig. 

-  Et rått, brutalt, intenst og emosjonelt spenningsdrama, drivende godt og velskrevet av hovedforfatter Sebastian Torngren Wartin. E14 lar aldri seeren slippe unna med ufarlig underholdning, men innbyr i stedet til innsikt i, og til å skape diskusjoner rundt, hvem vi er som nasjon sier Aspenes.  

Foto: Vi ser en mann fra livet og opp. Han står foran en skriftvegg der vi ikke kan tyde skriften. Han har brunt kort hår strøket bakover og mørkt kort skjegg og bart. Han står med en mikrofon i den høyre hånden.
Hovedmanusforfatter Sebastian Torngren Wartin. Foto: Privat

Tilskuddsordningen med konsulentvurdering skal bidra til å skape serier av høy kunstnerisk kvalitet og kulturell verdi. Tilskuddene skal styrke de norske produksjonsselskapenes muligheter til å produsere attraktive serier og selv eie sine produksjoner, og på den måten bidra til å bygge en bærekraftig bransje både under selve produksjonen og etterpå. 

Les mer om ordningen her.  

Kontakt

  • Cecilie Aspenes
    • Cecilie Aspenes

    • Filmkonsulent fiksjon
    • Telefon: +47 905 17 929
    • E-post: cecilie.aspenes[@]nfi.no