Norsk filminstitutt

Norsk filminstitutt gir seks stipender på 100.000 kroner hver til film- og serieskapere som skal utvikle et av sine første lange formater.  

Stipendene gis gjennom ordningen Neo idéutvikling som skal bidra til at enda flere og nye talenter får sjansen til å få et bein innenfor i norsk film- og tv-bransje ved å lage sin første eller andre produksjon i langt format.  

Svært mange søkere

- Neo idéutvikling er veldig populært, det ser vi også i denne runden med hele 81 søkere. Det godt å se en stor formatvariasjon fra de heldige og dyktige mottakerne, med prosjekter som spenner fra dokumentarserie via spillefilmidé til dramaserie, sier seksjonsleder for kunstnerisk vurdering, Silje Riise Næss, og legger til: 

Foto: Portrett av voksen kvinne med rødbrunt langt hår og pannelugg. Hun har blå øyne og en blå høyhalset genser.
Silje Riise Næss. Foto: NFI

- Jeg vil minne søkerne som fikk avslag på at dette er en beintøff konkurranse og at vi ser et høyt nivå på mange av de innsendte prosjektene. Vi håper på å møte dem igjen i denne eller andre ordninger i fremtiden. 

Både regissører, manusforfattere og serieskapere kan søke om stipend til spillefilm, dokumentar, serie eller et lengre hybrid prosjekt. Neo skal bidra til å styrke talentutviklingen i bransjen ved å la nye stemmer slippe til og stimulere til fornyelse på innholds- og skapersiden. 

Dette er tildelingene: 

 • Regissør Aslak Danbolt får stipend til en spillefilm med arbeidstittel Benedikte. Den beskrives slik: Benediktes høyeste ønske er å være mamma for Theo og gi ham den trygge oppveksten hun selv aldri fikk. Men barnevernet mener hun ikke er skikket til oppgaven. 

Foto: Portrett av en mann med brunt kort hår og kort brunt skjegg med litt gråstenk i. Vi kan se deler av en blå collegejakke med hvite striper.
Aslak Danbolt. Foto: Britt Embry
 • Regissør Embla Åslein får stipend til spillefilmen Når vi later som, som beskrives slik: En oppvekstfilm om Sofia og vennene hennes, den siste høsten før hun fyller 18 år. Da Sofia blir forelsket i en eldre student, rakner hele tilværelsen hennes. Det som begynner som en fantasi, blir et mareritt i det Sofia faller inn i en depresjon hvor alt kan skje. En film om identitet, tilhørighet og møtet med voksenverdenen. 

Portrett av en ung kvinne. Hun har lyst langt hår delvis satt opp i en strikk på toppen av hodet. Noe lugg faller ned på sidene av ansiktet. Hun har blå øyne og et halvsmil.
Embla Åslein. Foto: Mathias Femtehjell
 • Regissør Aron Dahl får stipend til dokumentarserien The Fruit and the Lips som beskrives slik: En delvis selvbiografisk hybridserie om en homofil transmann som finner sin maskuline identitet gjennom en grenseoverskridende antropologisk utforskning av egen seksualitet. En romantisk komedie om golden showers, cruising, BDSM og lær. 

Foto: Portrett av en ung mann. Han har kort brunt hår og står med en åpen mønstret skjorte med et stort kjede rundt halsen.
Aron Dahl. Foto: Conrad Bauer
 • Serieskaper og regissør Liv Joelle Barbosa Blad og manusforfatter Solveig Nuin Stephens får stipend til dramaserien Munch-ranet 2004 som beskrives slik: Skrik og Madonna forsvinner fra Munch-museet via væpnede ranere i 2004. Sikkerhetssjef Eli må gjøre museet sikrere, uten å bli dets syndebukk. Raner Bjørn prøver å hevde seg som kriminell, men kommer i konflikt med David Toska. Politietterforsker Madeleine vil løse saken, men klarer ikke samarbeide med kollegene. Alle tre trenger å lære seg at sosial status er noe man må få, ikke noe man kan ta. 

FotoCollage: En sammenstilling av to portretter av unge kvinner. Begge har halvlangt brunt hår. Kvinnen til venstre har også pannelugg.
Solveig Nuin Stephens, Liv Joelle Barbosa Blad
 • Manusforfatter Sunniva Kviteberg og regissør og manusforfatter Håkon Anton Olavsen får stipend til spillefilmen Titanic Club som beskrives slik: En romantisk dramakomedie om hvor dritt man kan føle seg om man er i slutten av tyveårene og aldri har hatt kjæreste. En sår og morsom historie om lengsel, frykt, annerledeshet, kriblende forelskelse – og om den skumle og uendelig vakre kjærligheten. 

Fotocollage: En sammenstilling av to portretter. Til venstre en ung mann med kort brunt hår, bart og briller. Til venstre en kvinne med langt lyst hår i midtskill.
Håkon Anton Olavsen og Sunniva Kviteberg. Foto: Tøri Gjendal
 • Et dokumentarprosjekt tildeles stipend, men er unntatt offentligheten av sikkerhetsmessige hensyn.  

De 81 søknadene ble fordelt på konsulentene Nina M. Barbosa Blad, Rodrigo Stoicheff, Klara Nilsson Grunning og Eirin Gjørv. Merk at Nina M. Barbosa Blad av habilitetshensyn ikke har vurdert søknader fra Liv Joelle Barbosa Blad.  

Økt nyskaping

Neo idéutvikling skal stimulere til økt nyskaping av format og distribusjonsplattformer. Tilskuddsordningen skal også stimulere til utvikling av ideer eller manuskripter til audiovisuelle verk av høy kunstnerisk og profesjonell kvalitet. Neo ideutvikling erstattet det som tidligere het Nye veier-idéutvikling.

Les mer om ordningen her.

Kontakt

 • Nedin Mutic
  • Nedin Mutic

  • Talentkoordinator
  • Telefon: +47 995 38 485
  • E-post: nedin.mutic[@]nfi.no