Norsk filminstitutt

Anna J. Ljungmark er ansatt som ny dokumentarfilmkonsulent i Norsk filminstitutt. 

NFI har nå ansatt Anna J. Ljungmark i rollen som konsulent for dokumentarfilm. Hun erstatter Eirin Gjørv i stillingen på et fireårig åremål. 

Bilde av en voksen kvinne som sitter på en stenbenk foran et tre. Hun har langt brunt hår som henger over den ene skulderen og sitter med armene lent på knærne og fingrene flettet sammen. Hun har på seg en mørk genser, olabukse og en mørk kåpe.
Filmkonsulent Anna J. Ljungmark. Foto: Charlotte Carlberg Bärg

- Vi setter stor pris på å ha kapret Anna som vår nye dokumentarfilmkonsulent. Hun har en imponerende flersidig bakgrunn med god innsikt i de mange sidene som trengs for å føre et dokumentarprosjekt trygt i havn. Men sin sans for nyskaping, forståelse for skaperprosess og lidenskap for å hjelpe filmskapere med å finne sin stemme, vil Anna J. Ljungmark bli et sterkt tilskudd til NFIs arbeid med å kontinuerlig styrke norsk dokumentarfilm, sier NFI-direktør Kjersti Mo. 

Over 25 år i bransjen

Ljungmark er svensk og kommer til NFI fra produksjonsselskapet House of Real basert i både Sverige og Danmark. 

Hun har over 25 års erfaring fra filmbransjen i Norden og har et stort internasjonalt nettverk. Ljungmark startet med jusstudier rettet mot å bli internasjonal jurist med spesialisering i menneskerettigheter og EU, men så fant hun, og falt for, dokumentarfilm.  

Byggmester Bob

Etter jusstudiene i Sverige, England og Danmark har hun blant annet vært innom både Kaospilotene i Danmark, Good Pitch, manusutvikling og ledelse. I tillegg til at hun har jobbet som konsulent har Ljungmark har også har grunnlagt nyskapende virksomheter som for eksempel den regionale talentutviklingsplattformen BoostHBG. Hun har også designet, og undervist på, workshops. Ljungmark omtaler seg selv spøkefullt som en Byggmester Bob som aldri slutter å bygge. 

- Jeg blir genuint lykkelig av å se hvordan andre finner sin stemme og hvordan en film finner sin form og tone. Jeg har i mange år fulgt med på norsk film som jeg mener har gått fra styrke til styrke, faktisk i alle sjangre. I tillegg opplever jeg en bevissthet om det nye medielandskapet og betydningen av at filmen finner sitt publikum, sier den kommende NFI-konsulenten og legger til: 

- Jeg ser enormt frem til å bli en del av den norske filmbransjen og dens utvikling. 

Talentutvikling

Kjersti Mo trekker frem Ljungmarks arbeid med utvikling av talenter som spesielt viktig. 

- Når det gjelder NFIs strategiske prioritering av talentutvikling, blir Annas erfaring med å tilrettelegge for nye talenter et godt tilskudd, sier NFI-direktøren. 

Foto: En smilende kvinne, direktør i Norsk filminstitutt Kjersti Mo, står foran en lys bakgrunn. Hun har brunt halvlangt hår, en hvit bluse med prikker og en rød jakke.
Foto: Einar Aslaksen

De siste åtte årene har Ljungmark drevet det nevnte produksjonsselskapet House of Real med Jesper Jack. Hun har også hatt konsulentoppdrag for blant annet Det svenske filminstituttet og Doc Society.  

Hun liker å tenke utenfor format-boksene og har et spesielt fokus på kunstnerisk og nyskapende historiefortelling.  

Fra 1. februar 2023 er hun på plass i Norsk filminstitutt som konsulent for dokumentarfilm de kommende fire årene.  

Sikre tilvekst av nye stemmer

- Med Anna får vi en stor kapasitet og et driftig produsenthode inn i konsulentkollegiet ved Norsk filminstitutt. Ved siden av å brenne for både egne filmprosjekter og samhandlingskraften i det internasjonale dokumentarmiljøet, har Anna bygget opp talentutviklingsplattformen BoostHBG, et spennende grep for å sikre tilvekst av nye stemmer, påpeker seksjonsleder for kunstnerisk vurdering Silje Riise Næss. 

- Ljungmarks svenske nasjonalitet understreker de tette båndene og den faglige utvekslingen som kontinuerlig foregår i Norden, og hennes kjennskap til, og engasjement for, den norske dokumentarscenen er høy, legger hun til. 

Skal utfordre og underholde

NFI har fire konsulenter som jobber med fiksjonsformatene og to som vurderer dokumentar. Konsulentene behandler alt fra manusutviklingssøknader til produksjonssøknader, og i enkelte tilfeller følger de et prosjekt fra idé til publikum.   

Konsulentordningen skal bidra til å få frem nyskapende filmer av høy kunstnerisk kvalitet og stor kulturell og samfunnsmessig verdi. Filmene skal utfordre, underholde og skape kultur- og samfunnsdebatt i Norge og utlandet. 

Kontakt

  • Silje Riise Næss
    • Silje Riise Næss

    • Seksjonsleder kunsterisk vurdering
    • Telefon: +4795725513
    • E-post: silje.riise.naess[@]nfi.no