Norsk filminstitutt

Oslos bordtennis-undergrunn og internasjonal skattekamp: To dokumentarfilmer får produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt. Og en kortfilm basert på Øystein Stenes science fiction-univers får 1,2 millioner kroner.  

foto. kvinne sitter alene i en møtesal på første rad av tre rekker med nummererte plasser fire på hver rad
Eva Joly, fra dokumentarfilmen Tax Wars. Foto: Mechanix Film

To nye dokumentarfilmer har nå fått produksjonstilskudd etter konsulentvurdering fra Norsk filminstitutt. 

– Dette er to dokumentarer som på hvert sitt vis skildrer pågående samfunnsprosesser og dokumenterer dem for nåtiden og ettertiden, sier Klara Nilsson Grunning, konsulent for dokumentarfilm ved Norsk filminstitutt.

– Både Tax Wars og Ping pong Oslo stiller grunnleggende spørsmål ved hvilket samfunn vi ønsker. Dette er dokumentarskapere med et samfunnsengasjert blikk som Norsk filminstitutt nå løfter fram, sier Grunning. 

Skattekampen

Tax Wars har undertittelen The Battle for Tax Justice. Filmskaper Hege Dehli følger bl.a Eva Joly, Joseph Stieglitz og Thomas Piketty i en global kampanje for rettferdig skattlegging av multinasjonale selskaper.

Filmen tar med seerne med bak kulissene i en global kampanje for å sette folk foran profitt, holde multinasjonale selskaper ansvarlige og kreve at verdens mektigste og rikeste selskaper og milliardærer betaler sin rettferdige andel skatt til fellesskapet.

Regissør og produsent er Hege Dehli.  

Hege Dehli har bakgrunn fra fransk tv-produksjon, og etablerte Mechanix Film i Norge i 2001. Hun har også tidligere fulgt Eva Joly som dokumentarist, bl.a Nettverket: Korrupsjonsjegernes verden (2011), der hun hadde manus, regi og produksjon. 

Tax Wars lages i en 52-minutters tv-versjon og en 90-minutters versjon for festivalvisning. Filmen har allerede flere internasjonale visningsavtaler for tv-kanaler i bl.a Tyskland, Sveits, Belgia og Canada.

Tax Wars har fått tilskudd på 1.000.000 av et totalbudsjett på 8.176.120 kroner. 

Les mer om Tax Wars her

Bordtenniskampen 

foto. en stor gjeng på sytten personer står foran et bordtennisbord utendørs og jubler med hver sin bordtennisracket
Fra dokumentarfilmen Ping Pong Oslo. Foto: Medieoperatørene

Ping pong Oslo handler om undergrunnsmiljøet for bordtennis på Schous plass i Oslo. Her møtes en svært sammensatt gruppe mennesker daglig for å spille bordtennis. Motivasjonen for å komme dit varierer: Noen liker å vinne, andre liker å drikke øl, noen er ensomme og noen trenger et sted å henge. Alle har til felles at de liker å spille bordtennis. Men når kommunen vil fjerne bordtennisbordene fra Schous plass, går de sammen om å bevare møteplassen sin. 

Regissør Åsmund Hasli har selv vært en del av dette bordtennismiljøet, og har fulgt livet på Schous plass gjennom lang tid.

Ping pong Oslo er en tv-dokumentar på inntil en times spilletid. Produsent er Medieoperatørene. 

Ping pong Oslo er tildelt 980.000 kroner i produksjonstilskudd, av et totalbudsjett på 3.238.980 kroner. 

Les mer om Ping pong Oslo her

Kampen for tilværelsen 

Kortfilmen Animalia er tildelt 1.200.000 kroner i produksjonstilskudd etter konsulentvurdering. 

Animalia er en fabel om forholdet mellom mennesker og dyr. Handlingen utspiller seg i en framtid der naturen har gjenerobret verden. Alle som puster inn lufta mister tanker, minner og språk.

Regissør Marius Rolfsvåg og forfatter Øystein Stene har sammen utviklet et kortfilmkonsept basert på fiksjonsuniverset fra Stenes romantrilogi om Alm.

Animalia er en 15 minutters fiksjonskortfilm.  

Regi er ved Marius Rolfsvåg. Produsent er Esben Selvig og Sindre Austad i produksjonsselskapet Klynge AS, som tidligere har laget humorserien Sigurd få'kke pult i fire sesonger. 

Totalbudsjettet på Animalia er 1.960.000 kroner. 

Les mer om Animalia her

 

  • Bernt Erik Pedersen
    • Bernt Erik Pedersen

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 79 456
    • E-post: bernt.pedersen[@]nfi.no