Norsk filminstitutt

Oscar 2023: Spillefilmene A Happy Day og Ellos eatnu – La elva leve og dokumentarfilmen Fedrelandet er kortlistet som årets norske Oscar-kandidater. 

Følg pressekonferansen her:

 

En av disse tre filmene blir den 22. september utpekt til å representere Norge i konkurransen om en Oscar for beste internasjonale film.  
 
Dette er tre filmer den norske Oscar-komiteen mener kan ha en god mulighet til å skille seg ut i konkurransen om en Oscar i kategorien beste internasjonale film. 
 
Nytt av året er kravet fra Oscar-akademiet om at filmenes produsenter selv skulle melde filmene på for vurdering av komiteen. Totalt 13 filmer ble påmeldt og vurdert av årets norske Oscar-komite. 

foto. to personer sitter med ryggen til kamera på en benk i et snødekt landskap. til høyre ved en lyktestolpe står en tredje person med ryggen til
Fra filmen A Happy Day. Foto: Snowfall Cinema

A Happy Day

Tre tenåringsvenner befinner seg på et isolert og iskaldt asylmottak i Nord-Norge i påvente av å bli sendt hjem den dagen de fyller 18 år. Sammen legger de en plan for å rømme over fjellet til en verden hvor drømmene deres kan bli oppfylt. Men når en av dem blir forelsket, begynner planen deres å rakne. 
 
PREMIEREDATO 20. oktober 2023 
DRAMA/KOMEDIE 113 minutter REGISSØR Hisham Zaman MANUS Hisham Zaman FOTO Łukasz Zamaro SKUESPILLERE Salah Qadi, Ravand Ali Taha, Mohamed Salah, Sarah Aman Mentzoni, Hilde Skovdahl, Aryan Pezeshki, Thea Sofie Loch Næss, Stig Frode Henriksen, Anja Saiva Bongo Bjørnstad PRODUSENT Hisham Zaman PRODUKSJONSSELSKAP Snowfall Cinema SALGSAGENT REinvent NORSK DISTRIBUTØR Scandinavian Film Distribution 
 
A Happy Day hadde sin verdenspremiere på filmfestivalen i Toronto, deltar i konkurransen på filmfestivalen i Chicago og får norsk premiere som åpningsfilm på Bergen internasjonale filmfestival. 

ELLOS EATNU - LA ELVA LEVE - foto Mer Film.jpg
Ellos eatnu - La elva leve. Foto: Mer Film

Ellos eatnu - La elva leve 

Ester flytter til Alta høsten 1979 og begynner i sin første jobb som lærervikar. For å passe inn i kollegiet holder hun sin samiske bakgrunn skjult. Esters fetter er sameaktivist og deltar i demonstrasjonene mot det planlagte vannkraftverket i Altaelva. Når Ester blir med ham til protestleiren starter hennes oppvåkning og reise ut av skammen. Hun kaster seg inn i en konfliktfylt kamp for bevaring av elva og for retten til å være seg selv. Ellos eatnu – La elva leve er et drama med dype konflikter, om et ungt menneskes mot i kampen for samiske rettigheter i en av de viktigste begivenhetene i samisk og norsk historie.  
 
PREMIEREDATO 3. februar 2023 
DRAMA 120 min REGISSØR Ole Giæver MANUS Ole Giæver FOTO Marius Matzow Gulbrandsen SKUESPILLERE Ella Marie Hætta Isaksen, Gard Emil, Sofia Jannok, Beaska Niillas, Marie Kvernmo PRODUSENT Maria Ekerhovd PRODUKSJONSSELSKAP Mer Film AS SALGSAGENT Beta Cinema NORSK DISTRIBUTØR Mer Filmdistribusjon AS 
 
Ellos Eatnu – La elva leve hadde verdenspremiere på Tromsø internasjonale filmfestival og mottok publikumsprisen. Sin internasjonale premiere fikk Ole Giævers film på filmfestivalen i Gøteborg der den mottok både publikumsprisen og kritikerprisen. 

Foto. Islagt fjord og fjell og en mann går på isen
Fedrelandet. Foto: Speranza Film As

Fedrelandet

Med Margreth Olins 85 år gamle far som guide, opplever vi den naturskjønne Oldedalen i Nordfjord. Her har han vokst opp, og her har genera­sjoner før ham levd i pakt med naturen. Majestetiske bilder av ville fjell, kalvende breer og yrende dyreliv går side om side med foreldrenes fortellinger om generasjonene som tråkket opp stiene, forholdet vi har til naturen og hva som er verdifullt i livet. 
 
PREMIEREDATO 1. september 2023 
DOKUMENTAR 90 min REGISSØR Margreth Olin FOTO Lars Erlend Tubaas Øymo, Herman Lersveen, Dag Asle Mykløen, Torbjørn Martinsen, Ingebjørg Fyrilev Guldvik, Kjetil C. Astrup, Per Christian Dyrø MEDVIRKENDE Jørgen Mykløen og Magnhild Kongsjord Mykløen PRODUSENT Margreth Olin og Lena Faye­-Lund Sandvik UTØVENDE PRODUSENTER Liv Ullmann og Wim Wenders PRODUKSJONSSELSKAP Speranza Film AS SALGSAGENT Cinephil NORSK DISTRIBUTØR Norsk Filmdistribusjon AS 
 
Fedrelandet hadde verdenspremiere på CPH:Dox, vant pris på filmfestivalen i Krakow og har deltatt på filmfestivalene i Haugesund og Toronto, før den skal vises på flere festivaler i USA og Nordisk Panorama.  

Komiteens arbeid

Den norske Oscar-komiteen, bestående av sju representanter fra bransjeorganisasjonene, Filmkritikerlaget og Norsk filminstitutt, avgjør hvilken film som innstilles til Oscar-akademiet i kategorien Beste internasjonale film. Komiteen kommer først frem til en kortliste på tre filmer. Deretter får produsentene og regissørene for de tre filmene presentere sine planer for en eventuell Oscar-kampanje for komiteen. Komiteen avgjør deretter hvilken av de tre filmene som skal representere Norge. 

Offentliggjøring av årets norske Oscar-kandidat


Avgjørelsen blir offentliggjort fredag den 22. september 2023 kl. 14.00 på en pressekonferanse på Cinemateket hos Norsk filminstitutt i Oslo.  

Årets norske Oscar-komite

Kjersti Mo, Norsk filminstitutt, direktør 
Norsk filmkritikerlag: Øyvor Dalan Vik, filmkritiker 
Norsk skuespillerforbund: Jan Erik Madsen, skuespiller 
Norske filmregissører: Maria Sødahl, regissør 
Virke Produsentforeningen: Christian Fredrik Martin, produsent 
Dramatikerforbundet: Mette M. Bølstad, manusforfatter 
Norsk filmforbund: Bobbie E.G. Pertan, klipper 
 
Les mer om utvelgelsen av norsk Oscar-kandiat og regelverket til Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) I kategorien Best International Feature Film Award: 

Utvelgelse av norsk Oscar-kandidat / NFI

Tidligere norske Oscar-nominasjoner

Seks norske filmer har tidligere vært nominert i klassen for det som tidligere het beste ikke-engelskspråklige film:

Ni liv (1957)
Veiviseren (1987)
Søndagsengler (1996)
Elling (2001)
Kon-Tiki (2013)
Verdens verste menneske (2022)

Kongens nei var med på Akademiets kortliste i 2016, i 2021 var Håp med på kortlisten. 

Den 96. Oscar-utdelingen vil foregå i Los Angeles 10. mars 2024. 

 • Stine Oppegaard
  • Stine Oppegaard

  • Lanseringskonsulent utland
  • Telefon: +47 908 59 638
  • E-post: stine.oppegaard[@]nfi.no 
 • Jakob Berg
  • Jakob Berg

  • Kommunikasjonsrådgiver
  • Telefon: +47 971 977 66
  • E-post: jakob.berg[@]nfi.no