Norsk filminstitutt

Hisham Zamans nye spillefilm A Happy Day får verdenspremiere under filmfestivalen i Toronto (7.-17. september). 

foto. to personer sitter med ryggen til kamera på en benk i et snødekt landskap. til høyre ved en lyktestolpe står en tredje person med ryggen til
Fra filmen A Happy Day. Foto: Snowfall Cinema

A Happy Day er invitert til programdelen Centrepiece under Toronto International Film Festival, en av verdens største publikumsfestivaler.
– Dette viser at filmens budskap er universelt og kan bli godt mottatt av et internasjonalt publikum. Min film handler om et spesifikt tema i norsk politikk, men temaet berører oss alle, fordi det handler om vår felles menneskelighet, sier filmskaper Hisham Zaman.  

A Happy Day er Hisham Zamans tredje spillefilm. Hisham Zaman er både regissør, manusforfatter og produsent på A Happy Day. Filmen handler om tre unge asylsøkere på et iskaldt og isolert asylmottak i nord-Norge, der de venter på å bli sendt hjem dagen de fyller 18 år. 

– Premiere i Toronto er et spennende første skritt i filmens internasjonale reise, og jeg gleder meg til å se hvordan publikum i andre land vil engasjere seg i filmen, sier Zaman. 

I Centrepiece-seksjonen viser Toronto-festivalen film fra hele verden. Denne seksjonen het tidligere Contemporary World Cinema, og er i år omdøpt til Centrepiece for å markere seksjonens sentrale plass i festivalprogrammet. Centrepiece løfter fram filmer fra internasjonale festivaler, premierefilmer det knytter seg store forventninger til, og nye filmer fra innflytelsesrike filmskapere, heter det fra festivalen. 47 filmer fra 45 land er tatt ut til Centrepiece-programmet, og inkluderer regissører som Aki Kaurismäki og Wim Wenders. A Happy Day får første visning i Toronto mandag 11. september.   

Hisham Zaman A Happy Day.jpg
Hisham Zaman. Foto: Łukazs Zamaro/Snowfall Cinema

Hisham Zaman er filmregissør, manusforfatter og produsent, og grunnlegger av Snowfall Cinema AS. Han er kjent for sin gripende filmer, ofte med utgangspunkt i historiene til migranter. Zaman er regiutdannet ved den norske filmskolen (2004), og fikk sitt internasjonale gjennombrudd med den prisbelønte kortfilmen Bawke i 2005. Både spillefilmdebuten Før snøen faller (2013) og hans andre spillefilm Brev til kongen (2014) vant Dragon Award for beste nordiske film i Gøteborg. I 2015 grunnla han Snowfall Cinema AS, og A Happy Day er selskapets første langfilm. Medprodusenter i Snowfall Cinema er Turid Øversveen og Renée Mlodyszewski. 
  

Om A Happy Day 

Tre tenåringsvenner befinner seg på et isolert og iskaldt asylmottak i nord-Norge, i påvente av å bli sendt hjem dagen de fyller 18 år. Sammen legger de en plan for å rømme over fjellet til en verden hvor drømmene deres kan bli oppfylt. Men når en av dem blir forelsket, begynner planen deres å rakne.

Med: Salah Qadi, Ravand Ali Taha, Mohamed Salah, Sarah Aman Mentzoni, Hilde Skovdahl, Aryan Pezeshki, Thea Sofie Loch Næss, Stig Frode Henriksen, Anja Saiva Bongo Bjørnstad
Regissør: Hisham Zaman
Manus: Hisham Zaman
Produsent: Hisham Zaman for Snowfall Cinema
Foto: Łukasz Zamaro
Klipp: Joakim Schager
Produksjonsdesign: Reinert Kiil
Lyddesign: Håkon Lammetun
Musikk: Anthony Lledo
Distributør: Scandinavian Film Distribution v/Ymer Media

A Happy Day får norsk kinopremiere 13. oktober. Filmen har mottatt 6.700.000 kroner i utviklings- og produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt. 

Om Toronto International Film Festival  

Toronto International Film Festival er en av verdens største publikumsfestivaler. Mange norske filmer har tidligere startet sitt nord-amerikanske løp på denne festivalen, blant andre, Oscar-nominerte Kon-Tiki (2012) og Verdens verste menneske (2021). Filmfestivalen i Toronto er også en av verdens viktigste arenaer for kjøp og salg av film, der flere tusen kjøpere, festivalprogrammerere og presse fra hele verden deltar.  

 •  Margreth Olins nye dokumentar Fedrelandet er invitert til årets Toronto-festival, i programmet for dokumentarfilm. 
 • Den samiske spillefilmen Eallogierdu – The Tundra Within Me får verdenspremiere i Toronto, der den er tatt ut til Discovery-seksjonen. Filmen er skrevet og regissert av Sara Margrethe Oskal, produsent er Mona Johanne Hoel for Freedom From Fear Stories. 
 • Den samiske dokumentarfilmen Máchhan – The Homecoming er tatt ut til Toronto i programseksjonen TIFF Docs. Máhccan er en finsk-norsk samproduksjon med finske Liikasiente som hovedprodusent, og Johanna Dorothea Raita og Ten Thousand Images som norsk medprodusent. Regi er ved Suvi West og Anssi Kömi.  
 • Regissør Kristoffer Borglis nye spillefilm Dream Scenario, en amerikansk produksjon med Nicolas Cage i hovedrollen, åpner Platform-programmet i Toronto. 

 

 • Stine Oppegaard
  • Stine Oppegaard

  • Lanseringskonsulent utland
  • Telefon: +47 908 59 638
  • E-post: stine.oppegaard[@]nfi.no 
 • Bernt Erik Pedersen
  • Bernt Erik Pedersen

  • Kommunikasjonsrådgiver
  • Telefon: +47 971 79 456
  • E-post: bernt.pedersen[@]nfi.no