Norsk filminstitutt

Eivind Landsviks kortfilm Tits fikk sin verdenspremiere under årets Cannes-festival, og var med i konkurransen om Gullpalmen.

 

foto. en rekke med sju personer i en kinosal står og klapper, i midten mann med hvit skjorte
Applaus etter Cannes-visningen av kortfilmene i konkurranse fredag. Eivind Landsvik i midten. Foto: NFI

Lørdag ble Gullpalmen delt ut til beste kortfilm og beste langfilm under avslutningen av årets Cannes-festival. Tits av Eivind Landsvik var blant de 11 utvalgte i konkurransen om beste kortfilm.

Fredag kl 11 ble de 11 filmene vist i kortfilmkonkurransen under filmfestivalen i Cannes. Dette var verdenspremieren for Tits.  

– Det er en ære for meg og veldig stort. Det største jeg har opplevd til nå mens jeg har jobbet med film, sier Eivind Landsvik om å bli tatt ut til konkurranseprogrammet i Cannes.  

– Jeg har alltid drømt om å komme hit og få lov til å se på film, så det har jeg tenkt å benytte meg av. Nå er jeg så heldig at jeg skal få vise film her. Det gjør meg veldig nervøs, men det er en bra følelse, sier Landsvik.

Gullpalme til 27 

Gullpalmen for beste kortfilm gikk til den fransk-ungarske animasjonsfilmen 27 av Flora Anna Buda.  

– Det å bli nominert i Cannes er for oss helt utrolig. Selv om det ikke ble pris, er vi fortsatt veldig fornøyde. Og 27 av Flora Anna Buda er en helt utrolig film, vi gratulerer henne, kommenterer produsent Lars Ulrik Wold. 

Tits ble tatt ut i konkurranse med 4288 kortfilmer fra hele verden. 

Regissør og manusforfatter Eivind Landsvik har regissert musikkvideoer i en årrekke. Han har de siste årene skrevet og regissert flere kortfilmer og er anerkjent for sin særegne, visuelle stil. Eivind Landsvik har vunnet priser på Kortfilmfestivalen, Biff og Spellemann. På Kortfilmfestivalen i 2021 fikk han både Filmkritikerprisen for kortfilmen Sofia, en sommer og Gullstolen for beste musikkvideo med Boy Pablo: Hey Girl. Produsenter for Tits er Kristin Emblem, Lars Ulrik Wold og Mari Jørgensen for Einar Film AS.  

foto. mann med skyggelue ser mot kamera foran vindu ut mot bygård
Filmskaper Eivind Landsvik. Foto: Einar Film
foto. kvinneansikt stikker opp over havflaten med sol og skyer i bakgrunnen
Fra den norske kortfilmen Tits. Foto: Einar Film/Cannes Film Festival

Tits har mottatt 528.826 kroner i produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt. 

Neste uke starter Kortfilmfestivalen i Grimstad (7.-11. juni), der Tits deltar i konkurranseprogrammet. Dette blir Norgespremieren for Tits. 

Les mer om Tits her

Dette er sjette gangen en norsk kortfilm er tatt ut til Cannes. I 2006 tok Bobbie Peers med seg Norges til nå eneste gullpalme for sin kortfilm Sniffer. Sist gang Norge hadde en kortfilm i konkurranse i Cannes, var i 2014 med Hallvar Witzøs Ja, vi elsker.   

Den norske kortfilmen Nattrikken var nominert til Oscar i år for beste fiksjonskortfilm. 

Pris til norsk studentfilm 

foto. tre kvinner i halvfigur med hvert sitt diplom
Marlene Emilie Lyngstad (i midten) fikk prisen for beste studentfilm i Cannes. Her med de øvrige prisvinnerne Zineb Wakrim (til v.) og Hwang Hyein. Foto: Cannes Film Festival

Torsdag kveld fikk norske Marlene Emilie Lyngstad juryens hovedpris i studentfilmprogrammet La Cinef. Norwegian Offspring er Lyngstads eksamensfilm fra Den Danske Filmskolen. Den 44 minutter lange filmen har Jan Gunnar Røise i en av hovedrollene. 

De 16 filmene i La Cinef-konkurransen var valgt ut blant 2.000 påmeldte bidrag fra hele verden.  

Juryen for kortfilm og studentfilm ble ledet av den prisbelønte ungarske regissøren Ildikó Enyedi.

 

 • Bernt Erik Pedersen
  • Bernt Erik Pedersen

  • Kommunikasjonsrådgiver
  • Telefon: +47 971 79 456
  • E-post: bernt.pedersen[@]nfi.no
 • Arna Marie Bersaas
  • Arna Marie Bersaas

  • Lanseringskonsulent utland
  • Telefon: +47 928 13 088
  • E-post: amb[@]nfi.no