Norsk filminstitutt

 

False Belief er en film som utforsker fordommer knyttet til rase og normalitet, offer og overgriper, gentrifisering og økonomi. Lene Bergs ferske film er en historie om et par som vikles inn i gentrifiseringen av et nabolag i Harlem, der de opprinnelige beboerne er i ferd med å skvises ut. 

I 2008 flytter den norske kunstneren Lene Berg til sin partner i Harlem, en svart forlegger, D. Etter å ha avgitt forklaring til politiet om at han blir trakassert av en nabo, blir han selv arrestert. Men for hva? Dette blir starten på en farlig reise der Ds tro på rettssystemet gjør ham til et gissel i hendene på institusjoner han trodde skulle forsvare ham. Med hjelp av Ds åpenhjertige fortelling, akkompagnert av et rikt visuelt materiale bestående av bevegelige bilder og stillbilder, collager og pappfigurer, rettsdokumenter og Bergs egne ord og observasjoner, forsøker filmen på en leken måte å skape mening i et absurd hendelsesforløp - et forløp som etterhvert får svært alvorlige konsekvenser for både D og henne selv. 

Dette er den første norske filmen som har hatt verdenspremiere i programmet Forum Expanded ved Filmfestivalen i Berlin (i februar i år).

Regissør og manusforfattere

 

Regissør, manusforfatter og produsent Lene Berg er utdannet innen film ved Dramatiska Institutet i Stockholm. Hun har regissert tre langfilmer, nemlig En kvinnas Huvud (1997), Kopfkino (2012) og GOMP: Tales of Surveillance in Norway 1948-1989 (2014). I tillegg har hun laget en rekke kortfilmer og videoinstallasjoner.

Berg jobber som kunstner, og integrerer tekst, film og fotografi i sitt arbeid. Hennes arbeider er vist blant annet på Whitechapel Gallery i London, Art in General i New York og Midway Contemporary Art i Minneapolis. 

False Belief er 

Om prosjektet

Produsent
Lene Berg, Ingebjørg Torgersen
Produksjonsselskap
FABB001 AS
Regissør
Lene Berg
Manusforfatter
Lene Berg

Tildelinger

Ordning:
Utvikling og produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Fase:
Produksjon
Dato:
25.01.2019
Tilskudd gitt:
500.000 kroner
Konsulentvurdering:
Med udgangspunkt i regissørens egne oplevelser fortælles historien om hendes partners absurde oplevelser i retssystemet i New York. Historien om hvordan en sort mand bliver misinformeret, manipuleret og mobbet af systemet. Berg har tydeligt fortæller standpunkt i filmen, der er minimalistisk i sit visuelle udtryk, men ikke i sit kunstneriske greb og originalitet.
Konsulent:
Helle Hansen
Arena:
Berlinalen 2019
Dato:
15.02.2019
Tilskudd gitt:
250.000 kroner
Arena:
Festival de Sevilla 2019
Dato:
04.12.2019
Tilskudd gitt:
29.000 kroner