Norsk filminstitutt

Tidligere Jehovas vitne Mariette Liefferink tar opp kampen mot de største selskapene i den sørafrikanske gullindustrien - en industri som gjør at 12 millioner mennesker bor og lever i områder som er mer radioaktive enn i Tsjernobyl. Med mot og kløkt iverksetter hun en nådeløs plan for å tvinge industrien til å rydde opp etter seg.

Regissør og manusforfatter

Fredrik Gertten er en prisvinnende regissør og journalist basert i Malmø. I 2017 ble han utnevnt til æresdoktor ved fakultetet for kultur og samfunn ved Universitetet i Malmø. Han har sin bakgrunn som journalist og utenrikskorrespondent for TV, radio og presse i Afrika, Latin Amerika og Europa, og har en sterk tilknytning til Sør-Afrika, der handlingen i Jozi Gold foregår. Han har regissert en lang rekke dokumentarfilmer, blant annet Bananas (2009), Big boys goes bananas! (2012) og nå sist i 2016 filmen om fotballspilleren Zlatan Ibrahimovic, Becoming Zlatan.

Denne gangen har han med seg norske Sant & Usant og produsent Anita Rehoff Larsen. Hun har produsert en lang rekke prisvinnende dokumentarer, blant annet Til ungdommen (2012), Mellom murene (2012), I am Kuba (2014) og Maiko – Dancing Child (2015).

Om prosjektet

Produsent
Anita Rehoff Larsen
Produksjonsselskap
WG Film, Malmø
Co-produksjonsselskap
Sant & Usant AS
Regissør
Fredrik Gertten
Manusforfatter
Fredrik Gertten

Tildelinger

Fase:
Produksjon
Dato:
06.02.2018
Tilskudd gitt:
350.000 kroner
Totalbudsjett:
600.000 kroner
Konsulentvurdering:
Filmen skal tegne et absurd, originalt og fascinerende bilde av gruvedriften i Sør-Afrika. En NGO, med den svært unike og egenrådige Mariette Liefferink, kjemper utrettelig mot gruveselskapers forurensning av store deler av Johannesburg. Hard humor rundt en hard virkelighet er en av filmens mange styrker. Jeg mener filmen vil klare å sette agenda internasjonalt ved bevisstgjøring om gruvedriftens samfunns- og miljøkonsekvenser, noe som har relevans langt ut over Sør-Afrika. Den norske minoritets co-produsenten har en relevant og utviklende rolle i filmens internasjonale outreach-strategi og i filmens etterliv. Jeg tror den allerede sterke produsenten Sant og Usant kan styrkes ytterligere gjennom dette samarbeidet.
Konsulent:
Lars Løge