Norsk filminstitutt

En far filmer sin datter, Emilie (20), med Downs syndrom, fra hun flytter hjemmefra og gjennom et år på folkehøyskolen Toneheim. Skolen er full av ambisiøse og talentfulle ungdommer som drømmer om karrierer som toppmusikere, og de tar også inn noen få elever med spesielle behov. 

Skolens filosofi er at det ikke er Emilie som trenger å integreres, men de "normale" elevene som må lære å fungere i fellesskap. Hundre individualister blir ikke et orkester, sier rektor. I en individualistisk, prestasjonsrettet og perfeksjonistisk kultur som vår er dette perspektivet mer banebrytende enn det høres ut.

 Men hvordan vil Emilie klare seg hjemmefra i dette miljøet? Hva slags innflytelse får skolen og de andre elevene på henne? Og ikke minst, hvordan påvirker hun sine medelever og miljøet på skolen?

Filmskaper:

Kristoffer Carlin er en erfaren regissør som er utdannet tekstforfatter fra Westerdals. Han startet sin karriere i reklamebyrå, og jobbet i flere år som regissør, manusforfatter og kreativ leder i Paradox. Han har regissert en rekke TV-serier, blant annet Helt Perfekt (TVNorge) og Kampen (NRK), og laget i 2015 novellefilmen Mammas Mann. Han har vunnet en rekke priser for sine reklamefilmer, og for novellefilmen Mammas Mann fikk han dramatikerforbundets pris Timeglasset for beste manus. Han er for tiden i utvikling med en tv-serie og en spillefilm. På Mysteriet Emilie har han manus og regi, og har fått med seg et sterkt produksjonsteam fra erfarne Motlys.

Foto: Nina Sundstedt

Om prosjektet

Produsent
Sigve Endresen, Thomas Robsahm, Ingunn H. Knudsen
Produksjonsselskap
Motlys AS
Regissør
Kristoffer Carlin
Manusforfatter
Kristoffer Carlin

Tildelinger

Ordning:
Utvikling og produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Fase:
Produksjon
Dato:
06.12.2018
Tilskudd gitt:
750.000 kroner
Totalbudsjett:
3.600.000 kroner
Konsulentvurdering:
Mysteriet Emilie er utvilsomt et prosjekt med mye hjerte og vilje. Budskapet regissøren ønsker å formidle, om sorteringssamfunnets mangler og menneskeverdets rolle, treffer svært godt. Filmen handler om hvordan konformitet gjør vår verden fattigere. Problemstillingen belyses ved at karakterer rundt Emilie endrer seg, hennes funksjon for resten av samfunnet kommer frem, hennes konsekvens for andre blir synlig.
Konsulent:
Lars Løge