Norsk filminstitutt

Sant og Usant ved produsent Ida Bruusgaard skal her samprodusere et prosjekt på høyt internasjonalt nivå. Regissørene er blant Englands mest markante, og prosjektet er krevende, solid og har høye filmkunstneriske ambisjoner. Singer og Miller har fulgt saken mot Mladic i krigsforbryterdomstolen i Haag fra den startet i 2012 frem til han ble dømt til livstid for krigsforbrytelser og folkemord i desember 2017.

Filmen er en poetisk men samtidig omstendelig utforskning av forsoning etter folkemord. I intimt møte med advokater og vitner på begge sider av saken viser filmskaperne at domstolen i Haag er et viktig bidrag til forsoning i Bosnia, men prosessen risikerer også skjerpe etniske skillelinjer. Det norske bidraget vil sikre både kvalitativ, lanseringsmessig og faglig tyngde i prosjektet.

Regissør og manusforfatter

Henry Singer er en av Storbritannias mest kritikerroste dokumentarister. Singer er opprinnelig fra Amerika og har bakgrunn som journalist, men har bodd i Storbritannia siden 1991. Som filmskaper har han markert seg som en nådeløs utforsker av de mørkere sider av menneskesinnet. Han står blant annet bak prosjekter som The Falling Man (2006), The Blood of the Rose (2009), Baby P: The Untold Story (2014) og Diana: 7 Days (2017). Filmene hans har vært vist på festivaler og TV stasjoner verden over og er nominert til nasjonale og internasjonale priser inkludert BAFTA, Grierson og Emmy.

Rob Miller startet sin karriere i en menneskerettsorganisasjon før han gikk over til TV-bransjen. Han har elleve års erfaring med å utvikle og produsere dokumentarer for BBC og Channel 4 i Storbritannia, og har også samarbeidet med Henry Singer på andre dokumentarprosjekter, som Wootton Bassett: The Town That Remembers (2011) og The Betrayed Girls (2017). Dette er Millers debut som regissør.

Om prosjektet

Produsent
Ida Bruusgaard (norsk samprodusent)
Produksjonsselskap
Sant & Usant AS (norsk samproduksjonsselskap) og Sandpaper Films UK
Regissør
Henry Singer og Rob Miller
Manusforfatter
Henry Singer og Rob Miller

Tildelinger

Ordning:
Samproduksjon av dokumentar med utenlandsk hovedprodusent
Fase:
Produksjon
Dato:
21.12.2017
Tilskudd gitt:
300.000 kroner
Totalbudsjett:
9.290.127 kroner
Budsjett norsk andel:
550.000 kroner
Konsulent:
Lars Løge