Norsk filminstitutt

Árru er en joikemusikal om Maia, en reindriftsutøver og alenemor som kjemper mot ødeleggelsen av reinbeiteområdene deres. Mens kampen eskalerer oppdager Maia at lederen deres er en overgriper. Hun står ovenfor et vanskelig valg: Være stille og redde familiearven, eller si ifra og stoppe overgrepene? 

Vi ser en kvinne stå på toppen av en åskam og lene seg bakover. Hun holder hendene lett i været og ser rett opp. Det mørke lange håret faller nedover. I bakgrunnen ser vi en begynnende soloppgang eller solnedgang.
Bilde fra Árru. Foto: Mer Film

 

Om regissør og manusforfattere

Elle Sofe Sara er en prisvinnende regissør og koreograf fra Guovdageaidnu i Finnmark. Sara har en mastergrad i koreografi fra Kunsthøgskolen i Oslo og en bachelorgrad i dans fra London. Hun har vunnet priser som Moon Jury Award på Imagine Native Film Festival (2019) og Kritikerprisen for dans (2020-2022). Hun var festspillprofil på Festspillene i Nord-Norge (2020 - 2021), deltaker på Nordic Film Lab (2021) og en av fem filmskapere på Talent Norges filmskaperprogram (2020-2023). Árru blir hennes debut som spillefilmregissør. 

Vi ser en kvinne sitte på rødbrunt gress eller lav. Hun har en blå drakt med broderier hentet fra samisk tradisjon. Hun har også mønstrete votter og turkise øredobber. Hun har lagt brunt hår og ser til siden.
Regissør Elle Sofe Sara. Foto: TSF Foto Design

Hovedmanusforfatter Johan Fasting har manusutdanning fra Den norske filmskolen. Han vant i 2021 Amanda for beste filmmanus for Ninjababy (regi. Yngvild Flikke) og har også skrevet manuset til Storm (regi Erika Calmeyer) som hadde premiere høsten 2022. Fasting var også serieskaper for Heimebane (2018-2019), som han vant Gullruten for i 2018. Han er nå aktuell som serieskaper for Makta som kommer på NRK i 2023. 

Om produsent

Elisa Pirir er filmprodusent fra Guatemala som bor i Tromsø. Hun ble uteksaminert fra Den norske filmskolen i 2016 og eksamensfilmen hennes, Generation Mars, ble nominert til student-Oscar. Elisa jobber som produsent i Mer Film, hvor hun arbeider med både nye talenter og anerkjente regissører. Hun har nylig samprodusert den prisbelønte Kings of the World av Laura Mora. Pirir har deltatt på fora som Nordic Film Lab, Producers Network i Cannes, Berlinale Talents og EAVE. 

Portrett av en kvinne. Det er tatt utendørs, hun står på siden og ser til siden mot kameraet. Hun smiler halvveis. Hun har brune øyne og brunt hår til skuldrene.
Produsent Elisa Pirir. Foto: Privat

Om selskapet

Mer Film er et uavhengig produksjons- og distribusjonsselskap med base i Bergen. Mer Film har siden oppstarten i 2011 stått bak og samprodusert en lang rekke prisvinnende filmer, deriblant Mot naturen (2014), Hva vil folk si (2017) og De uskyldige (2021). De har også produsert årets norske Oscar-kandidat, Krigsseileren (2022).    

Om prosjektet

Sjanger
Joikemusikal
Produsent
Elisa Fernanda Pirir
Produksjonsselskap
Mer Film AS (tidligere fått utvikling under Elle Sofe Productions)
Regissør
Elle Sofe Sara
Manusforfatter
Johan Fasting og Elle Sofe Sara

Tildelinger

Dato:
27.04.2020
Tilskudd gitt:
100.000 kroner
Fase:
Utvikling
Dato:
17.11.2020
Tilskudd gitt:
869.262 kroner
Konsulentvurdering:
Ambisjonen med musikalen Árru er å bruke sang, joik og dans for å jobbe med tabubelagte tema. Satt i et samisk univers og med samiske aktører kan derfor dette tilsynelatende oppleves som om vi skal inn i den vanskelige filmens univers. Men: Árru har potensiale til å bli noe så sjeldent som en kunstnerisk krevende film, som også kan bli både leken, morsom og underholdende – og en film som vil oppleves som relevant og viktig. Her er sterke følelser og store dilemmaer i spill, som vi aldri før har sett på film - i alle fall ikke i en musikal med joik og dans. Ikke før vi får se Árru på kino i 2022. Med stor autentisitet og sterk tilstedeværelse i sine tidligere kortfilmer er det min vurdering at det er tydelig at regissøren Elle Sofe Sara, som også er koreograf, har et unikt talent med et potensial til å kunne forvalte et besnærende utgangspunkt, og bære alle elementene inn i en filmfortelling.
Konsulent:
Asle Vatn
Ordning:
Neo produksjon
Dato:
15.12.2022
Tilskudd gitt:
5.550.738 kroner
Totalbudsjett:
17.000.000 kroner
Konsulentvurdering:
Joikemusikalen Árru er en ambisiøs debutfilm som omhandler en kompleks og relevant historie. Et alvorlig tema som filmen skildrer med klokhet, humor, varme og ikke minst håp. Jeg er overbevist over at Árru vil by på noe publikum ikke har sett eller hørt før. Både ved at vi følger en samisk reindriftsfamilie, noe som vil gi publikum unike bilder og opplevelser av et liv de fleste ikke kjenner til, og fordi joiken i filmen kommer til å bli en rørende og en unik del av filmopplevelsen som helt sikkert vil vekke uante følelser i publikum. Jeg er imponert over multikunstner og regissør Elle Sofe Saras risikovillighet, både på et kunstnerisk og personlig plan, og har stor tro på at Mer Film med produsenttalentet Elisa Pirir vil være med på å løfte denne unike registemmen.
Konsulent:
Nina M. Barbosa Blad