Norsk filminstitutt

Joachim Triers nye spillefilm er et ambisiøst generasjonsportrett som kretser rundt en familie i Oslo. Med originale fortellergrep hvor minner og samtid veves sammen skal hans sjette film bli en nær, rørende og ofte morsom film om ensomhet og familie, og om kunstens forsonende evne.

Regissør Joachim Trier © Kasper Tuxen.jpeg
Regissør Joachim Trier. Foto: Kasper Tuxen

Om manusforfattere og regissør

Joachim Trier og Eskil Vogt fortsetter sitt manusforfattersamarbeid på det som blir Joachim Triers sjette spillefilm som regissør. De to har samarbeidet på alle Triers spillefilmer, og ble Oscar-nominerte for beste manuskript for Verdens verste menneske (2021).

Regissør og manusforfatter Joachim Trier er en av Norges mest anerkjente filmskapere gjennom tidene. Han er den norske re­gissøren som har vunnet flest Amandapris­er, han har vunnet Nordisk Råds Filmpris og han har hatt tre filmer som har deltatt ved filmfestivalen i Cannes, to av dem i hovedkonkurransen. Filmene hans har alle hatt bred internasjonal distribusjon og Trier har en stor internasjonal fanbase.

Hans siste film, Verdens verste menneske (2021), er hans største kommersielle suksess hittil. Filmen hadde sin verdenspre­miere i hovedprogrammet i Cannes, hvor hovedrolleinnehaver Renate Reinsve vant prisen for Beste kvinnelige skuespiller. Fil­men ble senere nominert til to Oscar (Beste originalmanus og Beste internasjonale film), to BAFTA (Beste kvinnelige skuespiller og Beste internasjonale film). Filmen har solgt over 2 millioner kinobilletter verden over.

I Triers øvrige filmografi finner vi Reprise (2006) og Oslo, 31. august (2011) som utgjør Oslo­trilogien sammen med Verdens verste menneske, samt Louder Than Bombs (2015), og Thelma (2017). Alle Triers filmer er skrevet sammen med manusforfatter Eskil Vogt og har blitt vist på festivaler verden over. Han har også vært jurypresident for seksjonen Kritikeruken i Cannes (2018), samt sittet i hovedjuryen i 2022.

Om produsentene

Maria Ekerhovd og Mer film har det siste tiåret blitt et av de mest produktive selskapene i Norge og er nå aktuelle med både med publikumssuksessen Krigsseileren som var den mest besøkte norske kinofilmen i 2021 og som nå vises som miniserie på Netflix, samt den samiske spillefilmen Ellos eatnu – La elva leve som har bidratt til å sette samiske rettigheter på dagsorden og som snart er sett av 100.000 på kino.

Maria Ekerhovd og Mer Film har blant annet også produsert Eskil Vogts spillefilm De uskyldige som ble vist i Un Certain Regard-programmet i Cannes og samproduksjonen Flukt, som var Oscar-nominert i 2022.

Andrea Berentsen Ottmar var blant produsentene på Triers forrige film, Verdens verste menneske, og har siden bl.a produsert Syk pike som var i Un Certain Regard i 2022. I fjor etablerte hun produksjonsselskapet Eye Eye Pictures sammen med Dyveke Bjørkly Graver, som nå samproduserer Triers neste film.

Om prosjektet

Produsent
Maria Ekerhovd og Andrea Berentsen Ottmar
Produksjonsselskap
Mer Film og Eye Eye Pictures
Regissør
Joachim Trier
Manusforfatter
Eskil Vogt og Joachim Trier

Tildelinger

Dato:
09.05.2023
Tilskudd gitt:
20.000.000 kroner
Totalbudsjett:
81.417.500 kroner
Konsulentvurdering:
Dette er et prosjekt som jakter på øyeblikk av menneskelig erkjennelse det er verdt å søke etter. Karakterene er fint avstemt med historikk, motstand og vilje. Skjæringspunktene går på kryss og tvers med deres forskjellige interesser og behov.
Konsulent:
Tom Gulbrandsen