Norsk filminstitutt

12 kvinnelige filmskapere er valgt ut til å delta i NFIs og Talent Norges nye utviklingsprogram UP.

UP-damene.jpg
Fra venstre: Julia Dahr, Elisabeth Kvithyll, Silje Evensmo Jacobsen, Yenni Lee, Johanna Pyykkö, Mona Friis Bertheussen, Ingrid Stenersen, Nina Maria Barbosa Blad og Ingvild Søderlind. Erika Calmeyer, Julia Lindstrøm og Marja Bål Nango var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Eva Rose

Utviklingsprogrammet UP er et samarbeid mellom Talent Norge og Norsk Filminstitutt, og inngår som en viktig del av de to virksomhetenes helhetlige satsing på kvinner i film- og TV-bransje. Kvinners historier og kompetanse er helt nødvendig for at filmene som lages i Norge skal nå ut til – og være relevante for – hele befolkningen. I dag er vi glade for å kunne fortelle at vi har valgt ut tolv spennende kvinnelige filmskapere som skal bli en del av UP. 

Panelets uttalelse

"Det var en stor søknadsbunke på 123 søkere til UP. Det har vært en stor glede å lese igjennom søknader fra så mange dyktige kvinnelige regissører og produsenter med utrolig spennende ideer og prosjekter. Vi har ut i fra retningslinjer og målsetningene for UP valgt ut 12 deltagere. Det er tatt opp åtte regissører, to produsenter og to som er både regissører og produsenter i programmet. Fire av dem jobber med dokumentar og åtte innen fiksjonsformatet. Det er mange flere kvalifiserte filmskapere enn det er plasser i programmet og vi håper programmet videreføres kommende år slik at flere kan få delta.»

Panelet som har valgt ut deltakerne har bestått av Leder for kvinnesatsingen i Talent Norge, Maria Bock, dokumentarfilmkonsulent Helle Hansen i NFI og filmkonsulent for spillefilm og dramaserier Ståle Stein Berg. Prosjektleder for UP er Jannicke Stendal Hansen i NFI.

Dette er deltakerne i UP:

Elisabeth Kvithyll. Utdannet filmprodusent på WA Screen Academy og Den norske Filmskolen. Har produsert Izer Alius Å vokte fjellet, som vant både Amanda og Gullstolen, og Hallvar Witzøs Ja vi elsker som ble Gullpalme-nominert og mottok Honorable Mention på filmfestivalen i Cannes 2014. Hun er nå aktuell som produsent for Tuva Novotnys kritikerroste Blindsone, som ble vist i både Toronto og San Sebastian. 

Nina Maria Barbosa Blad. Utdannet produsent ved Den norske filmskolen, og har studert filmproduksjon i Madrid. Hun driver produksjonsselskapet Barbosa Film, som fokuserer på kvinnelige filmskapere sammen med søsteren Liv Joelle. De vant Amanda for Årets beste kortfilm med Min Søster i 2017. Nina har produsert en rekke kortfilmer og har flere i utvikling. Barbosa Film er i produksjon av dramaserien Nudes i samarbeid med NRK.

Erika Calmeyer. Gikk ut av Den norske Filmskolen i 2014 med den prisbelønte eksamensfilmen LEA. Har også studert film i Melbourne, Australia. Jobber nå med regi på den kommende dramaserien Twin, og er snart på vei inn i opptak med TV-serien Nudes for NRK, som co-regissør med Liv Joelle Barbosa Blad.

Ingrid Stenersen. Utdannet skuespiller fra London, jobber som regissør og manusforfatter. Har regissert en rekke kortfilmer, tv-dokumentaren Fra flyktning til gründer, tv-serie for barn, og jobber i dag blant annet med spillefilmen Hadeland og dokumentaren Celle 1408, som er en del av NFIs Nye veier. 

Ingvild Søderlind. Har en BA Hons i film fra Napier University i Skottland. Hun er regissør og manusforfatter som har regissert en rekke kortfilmer, bl.a. Jenny, som ble vist ved over 40 festivaler og har vunnet mange priser. Har også regi på blant annet spillefilmen Alle utlendinger har lukka gardiner for Miso Film, som er under utvikling, og en spillefilm med produsent Thomas Robsahm. 

Johanna Pyykkö. Utdannet regissør fra Den norske filmskolen, har hatt regi og manus på flere prisvinnende kortfilmer. Har vært episodeforfatter for Heimebane og regiassistent på Joachim Triers Thelma. Utvikler nå en dramaserie og tre spillefilmer, der både serien og en av spillefilmene har fått idéutviklingsstipend fra NFIs Nye veier. Starter snart innspilling av kortfilmen The Manila Lover.

Julia Dahr er dokumentarfilmregissør, kjent for sitt engasjement for miljø og rettferdighet, og har blant annet laget Thank You for the Rain fra 2017, som har vunnet 13 internasjonale priser og blitt vist på CPH:DOX og Hotdocs.
Var i 2016 på Forbes-liste som en av «30 under 30 i Europa som forandrer fremtiden i media».

Julia Lindstrøm. Utdannet regissør fra Den norske filmskolen, og vant flere priser for eksamensfilmen Mamma. Viste filmen Grab them by the Balls på Gøteborg internasjonale Film Festival tidligere i år. Har snart premiere på kortfilmen Daddy's Girl, produsert av Barbosa Film, og jobber med en spillefilm med samme tittel og tema.

Marja Bål Nango. Er utdannet ved Nordland Kunst og Filmfagskole. Hun er manusforfatter og regissør. Har regissert flere kortfilmer, er nå i postproduksjon på kortfilmen Njuokčamat (Tungene). Hun utvikler nå sitt første spillefilmmanus Guođoheaddji sammen med manusforfatter Smávut Ingir Bål Nango.

Mona Friis Bertheussen. Dokumentarregissør og - produsent. Har blant annet laget dokumentaren Tvillingsøstrene (2013) som vant publikumsprisen på IDFA, verdens største dokumentarfilmfestival. Filmen vant også Gullruten her hjemme og 10 andre filmpriser. Den ble solgt over hele verden, og sett av over 20 millioner. Jobber nå med en oppfølger om de to tvillingsøstrene fem år etter.

Silje Evensmo Jacobsen. Dokumentarregissør, utdannet ved Westerdals i Oslo, universitetet i Bergen og universitetet i Buenos Aires. Har regissert flere tv-serier og programmer, blant annet Team Ingebrigtsen for NRK. I 2013 lagde hun kortfilmen Bestemors Hus, som ble vist på flere festivaler.  Jobber nå med dokumentarfilmen Tro kan flytte fjell med produksjonsselskapet Zacapa. Prosjektet har fått utviklingsstøtte fra NFI.

Yenni Lee. Regissør og manusforfatter med en MFA fra Akademin Valand i Gøteborg. Har fått mye oppmerksomhet for sine kortfilmer, der bl.a. hennes seneste kortfilm bjørnedyr konkurrerte om Beste nordiske kortfilm på Nordisk Panorama i år. Jobber nå med when bodies fall from the sky med tilskudd fra NFI og spillefilmen BILLY+NILO 4-EVER.

Dette er UP:

UP er rettet mot kvinner som vil lage spillefilm, kinodokumentar eller dramaserier, og målet er å utvikle talenter, styrke deres kompetanse og bidra til nettverksbygging. Deltakerne skal også bli bedre rustet til å nå sitt potensial.

Et uttalt mål med UP er å bedre kjønnsbalansen i norsk filmbransje, og det langsiktige målet er at minst 80 prosent av deltagerne produserer film av lengre format innen tre år etter endt deltagelse i utviklingsprogrammet.

- Arbeidet med å bedre kjønnsbalansen i bransjen er viktig for NFI, og vi er veldig glade over å kunne tilby tolv dyktige kvinner denne muligheten. Antall søkere er et tydelig signal om at dette er noe bransjen ønsker og trenger, og vi gleder oss til å dra i gang og følge UP videre, sier Live Nermoen, fungerende avdelingsdirektør i NFI.

- Det er en stor glede å kunne samarbeide med en så viktig premissleverandør som NFI om et program som har som mål å bedre likestillingen i film og tv-bransje. Talentene i våre satsinger er på et svært høyt nivå, og har blitt plukket ut basert på faglig kompetanse. Vi ser at det finnes en strukturell skjevfordeling i bransjen, og den ønsker vi å dytte på med dette programmet. Vi er veldig glade for at Norsk Tipping støtter kvinnesatsingen, sier Maria Mediaas Jørstad, daglig leder i Talent Norge.

​​​​​​​De tolv filmskaperne, hvorav seks er fra Talent Norges satsinger, får et stipend på kr. 50.000 hver, en pott med kr. 30.000 hver som de kan bruke på faglig veiledning, og de får kurs og verksteder med topp kompetanse, i tillegg til månedlige møter med dramaturg/prosessleder, der de jobber med prosjektspesifikke problemstillinger. Sammen med relevant fagkompetanse skal de også legge en plan for hvordan de skal jobbe strategisk med prosjektene sine for å nå produksjon. I tillegg får de tilbud om coaching, der de sammen med coach legger opp en strategisk plan for fremdrift i karrieren. Første samling er i slutten av oktober.

Les også: UP - nytt utviklingsprogram for kvinnelige filmskapere

UP - en del av NFIs kvinnesatsing

  • Gro Rognmo
    • Gro Rognmo

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 918 29 667
    • E-post: gro.rognmo@nfi.no