Norsk filminstitutt

Seks norske serieskapere og TV-ledere skal snakke om norsk TV-drama - som omtales som verdens mest spennende for tiden.

nobel.jpg
Aksel Hennie i Nobel, som er solgt til et rekordhøyt antall land.
Det hele skjer på årets Drama Summit West i Los Angeles, som går av stabelen 17. - 18. mai, der Norge er et av fokuslandene i programmet. Tittelen på det norske innslaget er : "Norwegian drama - fresh creativity from this hotbed of scripted development".

Sterkt norsk panel:

Fra Norge kommer Julie Andem, serieskaperen bak supersuksessen Skam (der den amerikanske versjonen nylig hadde sin premiere på Facebooks nye TV-tjeneste), Gjermund Stenberg Eriksen (som bl.a sto bak Emmy-vinneren Mammon), Mette M. Bølstad, manusforfatter for bl.a Nobel og den kommende serien Lykkeland (som nylig vant pris i Cannes, og har norsk premiere til høsten), produsent Anders Tangen, kjent for Lilyhammer og Vikingane, samt TV-sjef i NRK, Arne Helsingen, og Christopher Haug, dramasjef i TV 2.

I Los Angeles møter de noen av verdens beste serieskapere, og skal blant annet snakke om hvordan de jobber kreativt med nye prosjekter, og mulighetene for å nå ut til et stadig større marked ute i verden. Det er ventet mer enn 500 gjester, og 68 talere, og konferansen er en kjempemulighet for norske serier å nå enda bredere ut. 

- Å bli invitert til C21 Drama Summit West er veldig stort for norsk drama, som virkelig seiler i medvind for tiden.  Norge leverer drama på høyt, internasjonalt nivå – vinner de viktigste prisene og har solide aktører som også er stadig mer etterspurt ute.  Det norske fokuset i Los Angeles vil garantert føre til ytterligere etterspørsel etter våre serier og folkene bak, sier Mia Lindrup, fagleder for lansering av serier i utlandet i NFI.

Norsk TV-drama når ut

De siste årene er stadig flere norske dramaserier blitt vist i utlandet, noen som remakes, andre som originaler, og den siste sesongen av Mammon 2 vant som kjent en Emmy.  Lilyhammer fikk stor spredning gjennom Netflix, og ble en kultserie i USA. Den kommende dramaserien om hvordan Norge ble en oljenasjon, Lykkeland, hadde verdenspremiere under seriefestivalen i Cannes nylig, der den vant to priser. Og NRKs enorme ungdomsuksess, Skam i ny, amerikansk versjon, er i disse dager i ferd med å innta USA. Samtidig vises Nobel i stadig flere land, etter å ha blitt kjøpt opp av en stor global distributør. Så norsk drama er i vinden som aldri før.