Norsk filminstitutt

Fire dokumentarfilmprosjekter har fått tilskudd i denne tildelingsrunden i Norsk filminstitutt. En kinofilm, en lang dokumentar for festival og tv, en kortdokumentar og en Nye veier-dokumentarfilm

pius-profile
Pius er tippoldebarnet til apache-høvdingen Geronimo og er med i Håvard Bustnes` nye dokumentarfilm.

-Vi er fortsatt inne i en svært krevende tid i verden, i Norge og i norsk dokumentarfilmbransje. Derfor er det svært imponerende med det høye nivået på dokumentarfilmene som kommer til konsulentenes bord, der de blir nødt til å velge mellom prosjekter fra øverste hylle. De fire prosjektene som får tilskudd denne gang, har det til felles at de er laget av svært kunstnerisk ambisiøse filmskapere som har gått mange runder med prosjektene sine og som nå er kommet til det stadiet at filmen er klar til produksjon. Vi gleder oss til å se de ferdige resultatene og kommer til å følge prosjektene tett, sier Lars Løge, avdelingsdirektør i NFI. 
De fire prosjektene mottar til sammen 4.85 millioner kroner i tilskudd fra Norsk filminstitutt. 


Disse får tilskudd

Apache!
Regissør Håvard Bustnes og Upnorth Film AS får 800.000 kr i produksjonstilskudd til dokumentarfilmen Apache!, som handler om to ulike menns jakt i Mexico på Apache-stammen som aldri har blitt funnet. En av dem er tippoldebarnet til selveste Geronimo.
-Med like deler kjærlighet og humor følger filmen Pius, etterkommer fra Geronimo, som leter etter sine forsvunnede apacheforfedre, og Lars K. Andersens guttedrøm om å finne nettopp de forsvunnnede apachene. Dette er den ulike men sympatiske duoen som tar os med på en reise med det endelige målet om be- eller avkrefte om det finnes apacher som ennå ikke er funnet, sier dokumentarfilmkonsulent Helle Hansen.

Nattebarn
Nattebarn


Nattebarn
Regissørene Petter Aaberg og Sverre Kvamme og Indie Film AS får 1.100.000 kr i produksjonstilskudd til dokumentarfilmen Nattebarn. I etterkant av et selvmordsforsøk får Petter hjelp av bestekompisen, Sverre, til å komme seg på beina igjen. Sverre gir han lovnader om bedre tider, med nye muligheter for å utøve Petters hobby kite-surfing og å lage dokumentarfilm.
-Temaet psykiske problemer og selvmord har dessverre stor aktualitet både i og utenfor Norge. I dette prosjektet er det et ungt regiteam som med talent, kraft og vågemot vil sette unge menneskers psykiske helse på dagsorden, sier dokumentarfilmkonsulent Eirin Gjørv.

Hjem bilde
HjemHjem
Regissør Trine Vallevik Håbjørg og Råsalt AS får 875.000 kr i produksjonstilskudd til kort-dokumentarfilmen Hjem. Høsten 2016 traff orkanen Matthew Haiti med all sin styrke. Den knuste alt som kom i dens vei, og verst gikk det ut over de som hadde minst.
Hjem er en animert kortdokumentar basert på intervjuer med haitianere, først og fremst unge mennesker på terskelen til voksenlivet.
Jeg har fulgt prosjektet gjennom flere utviklingsrunder og ser at Håbjørg har en tydelig visjon for filmen og en fin fortellende strek. Jeg har tro på at denne filmen blir en bra 8 minutters animert fortelling om tilhørighet i en klimakrisetid, sier dokumentarfilmkonsulent Helle Hansen.
 
Daniels inferno
Regissør og fotograf Egil Håskjold Larsen og Yellow Log AS får 1.998.430 kr i produksjonstilskudd til Nye veier-dokumentarfilmen Daniels inferno. Langt under jorden, i en kullgruve på Svalbard, i et klaustrofobisk larmende støy, finner vi nedsotede ansikter og merkelige Mad-Max lignende maskiner. Arktis og samfunnet her er, slik resten av verden, i radikal endring, og alle forsøker henge med så godt de kan.
 
Dette er Nye veier:
Nye veier er en del av NFIs talentsatsing, og skal inspirere talenter til nytenkning og kunstnerisk vågemot. I beslutningen om tilskudd til utvikling gjennom Nye veier gis samtidig et intensjonsbrev om tilskudd til produksjon for dokumentar- og spillefilmene, samt intensjonsbrev om videre utvikling for dramaseriene.

  • Jakob Berg
    • Jakob Berg

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 977 66
    • E-post: jakob.berg[@]nfi.no