Norsk filminstitutt

Norsk filminstitutt har kjøpt inn spillene Rob Riches, Kartoffl, Fishing: North Atlantic og Mari og Bayu - veien hjem som nå kan spilles gratis eller lånes via de lokale bibliotekene.

Illustrasjon: Bildet viser spillet Rob Riches. En fantasifigur står på det som ser ut som ruiner i en skog.
Rob Riches. Illustrasjon: Megapop AS

De nye titlene blir tilgjengelige på bibliotekene i starten av 2023. Et utvalg har vurdert hvilke spill som blir kjøpt inn.

- Spillene det er søkt med i denne runden har stor variasjon når det kommer til sjanger og uttrykk og viser bredden i det norske utviklermiljøet. Det er høy estetisk og spillmekanisk kvalitet på spillene, og de vil tilføre et større repertoar av ulike spillopplevelser for bibliotekets brukere, sier utvalgsleder Per Eide. 

Anskaffelsene på totalt 425.000 kroner er gjort gjennom NFIs innkjøpsordning for spill som skal bidra til at publikum får tilgang til norske dataspill.

Disse er kjøpt inn

 • Rob Riches fra Megapop AS er til nettbrett, PC (Steam) og Nintendo Switch. 

Utvalget skriver: Det mest bibliotekvennlige spillet i denne runden er puzzle-adventurespillet Rob Riches. I dette spillet utfordres de logiske evnene, spillet har korte spillintervaller og god læringskurve. Spillet passer til samspilling hvor bibliotekets brukere kan samles om å løse de utfordrende oppgavene.  

Foto: En illustrasjon av spillet Fishing: North Atlantic. Det viser en båt på et blått hav.
Illustrasjon: Misc Games AS

Utvalget skriver: Simulatorspillet Fishing: North Atlantic er et norsk bidrag til den internasjonale simulatortrenden. Dette er et sandkassespill av god kvalitet som gir spilleren inngående kunnskap om fisking, fiskearter og fiskeindustrien. Dette spillet kan ha stort nedslagsfelt hos bibliotekets brukere.

Illustrasjon: Bilde fra spillet Kartoffl som viser gule skapninger med grøt hår på noen grønne brikker blant skyer.
Illustrasjon: Breach AS
 • Kartoffl fra Breach AS lastes inn på bibliotekenes VR-briller fra Meta Quest og/eller PCVR (Steam). 

Utvalget skriver: VR-spillet Kartoffl er et puzzle-spill hvor vi møter de sjarmerende spudsene som har rømt. Spudsene er helt avhengig av at spilleren er løsningsorientert og har god reaksjonsevne, slik at de kommer helskinnet gjennom den utrygge verdenen de har rømt til. Dette spillet passer godt til å introdusere VR-spilling i bibliotekene.

Illustrasjon: Bilde fra spillet Mari og Bayu - veien hjem. Bildet viser en rekke insekter i en slags eventyrskog.
Illustrasjon: Skinny Bandits AS

Utvalget skriver: Eventyr- og plattformspillet Mari og Bayu passer for den yngre garde eller til samspilling mellom voksen og barn. Spillet har tatt i bruk interessante spillmekaniske grep, og utvikleren Skinny Bandit inviterer til et vakkert univers hvor du tar hånd om protagonistene prinsessemauren Mari og ildfluen Bayu i hovedrollen. 

Vurdert av utvalg

Spillene i innkjøpsordningen blir nøye vurdert av et utvalg bestående av bibliotekansatte og en representant fra spillbransjen. 

Disse ble vurdert av Ellen Lyse Einarsen, Tordis Holm Kverndok og Per Eide. 

Ny nettside for spill neste år 

NFI lager også en ny nettside for spillene om kjøpes inn til bibliotekbruk. Den lanseres våren 2023 og vil gi god oversikt over hvilke norske spill som er tilgjengelig på bibliotekene. 

Les mer om spill på bibliotekene på våre nettsider.

 

Kontakt

 • Christina Iverson
  • Christina Iverson

  • Rådgiver innkjøpsordninger og spillformidling
  • Telefon: +47 917 35 598
  • E-post: christina.iverson[@]nfi.no