Norsk filminstitutt

Sju spill har fått tilsammen 9,6 millioner kroner fra Norsk filminstitutt i høstens tilskuddsrunde til utvikling av dataspill. – Det er gledelig å se at kvinneandelen i norske spill er på vei opp, sier seksjonsleder Kaja Hench Dyrlie i NFI.

  

The Bog (11).png
Konseptskisse fra spillet The Bog. Ill: Nightmire

Det kom inn 32 søknader til årets tredje og siste tildelingsrunde, der sju spill fikk til sammen 9.596.348 kroner i utviklingstilskudd fra Norsk filminstitutt (NFI). Tilskuddene ble gitt i vedtaksmøte denne uka. Fem av spillene er helt nye prosjekter.  

I denne tilskuddsrunden er kvinneandelen i nøkkelroller – produsent, art lead og spilldesigner – på 38 prosent. 

– Det er gledelig å se at kvinneandelen i norske spill er på vei opp. Dette ser vi også i søknadsbunken generelt, sier Kaja Hench Dyrlie, seksjonsleder for dataspill i NFI.

Det største tilskuddet i denne runden gikk til Nonogram Stitch, utviklet av Hyper Games i Oslo, med 2.576.348 kroner. Nonogram Stitch er et puzzle-spill basert på det japanske bildekryssordet nonogram, hvor spilleren skal brodere et veggteppe for dronningen av England.  Produsent Ellen Lyse Einarsen og art director Adriane Brennmoen er begge med i UP3, NFIs talentprogram for kvinnelige spillutviklere.

Bergensprodusentene Rain er tildelt 2.500.000 kroner i utviklingstilskudd til Mechanical Heart. Det fysikkbaserte plattformspillet videreutvikler Rains særegne designstil, denne gangen med stop motion-animerte figurer.

Prosjekt M er det nye rollespillprosjektet til Red Thread Games og Ragnar Tørnquist, en av Norges mest profilerte spillutviklere gjennom internasjonalt anerkjente spill som Drømmefall/Dreamfall og Draugen.  Prosjekt M er tildelt 2.300.000 kroner i utviklingstilskudd.

– Det er spennende å se så mange nye prosjekter denne runden. Flere erfarne selskap har nylig lansert eller skal snart slippe spill, og starter nå utvikling av nye prosjekter. Dette lover godt for norske spillanseringer fremover, sier Kaja Hench Dyrlie, seksjonsleder for dataspill i NFI.

Disse sju spillene får utviklingstilskudd

Nonogram Stitch. Hyper Games, Oslo. 2.576.348 kroner

Nonogram Stitch.jpeg
Konseptskisse fra spillet Nonogram Stitch. Ill.: Hyper Games

I Nonogram Stitch er målet å brodere et gigantisk veggteppe for selveste dronningen av England. Veien dit er brolagt med små og store nonogrammer som du må løse, samtidig som du samler ressurser for å kunne brodere med flere farger og på ulike materialer. Med vakker grafikk, spennende historie og et rikt utvalg oppgaver henvender spillet seg til alle som liker å utfordre hjernen.

Hyper Games AS er basert i Oslo, og har i dag 13 ansatte. De ga ut sitt første spill, Hokus Pokus med Albert Åberg i 2013, og har siden det gitt ut en rekke egne spill og samarbeidsprosjekter. De har blant annet gitt ut samarbeidsspillet Mørkredd, som har høstet en rekke internasjonale priser, og jobber for tiden med eventyrspillet Snufkin – Melody of Moomin Valley, som lanseres første kvartal neste år.
 

Mechanical Heart. Rain AS, Bergen. 2.500.000 kroner

mechanical heart.png
Fra spillet Mechanical Heart. Skjermbilde: Rain

Et fysikkbasert platformspill i stilen til Teslagrad 2. Mechanical Heart har en kjernehistorie der man velger oppdrag som utvikler oppgraderer spillkarakteren og driver handlingen videre. Spillet videreutvikler Rains særegne stop motion-inspirerte designstil.

Rain AS ble stiftet i Bergen i 2010. De lanserte sitt første spill Teslagrad høsten 2013, og har gjennom flere utgivelser i ettertid eksperimentert med form og innhold. I år har de gitt ut både Teslagrad 2 og Girl Genius: Adventures in Castle Heterodyne.

Prosjekt M (arbeidstittel). Red Thread Games, Oslo. 2.300.000 kroner 

Prosjekt M-3.jpg
Konseptskisse fra Prosjekt M. Ill.: Red Thread Games

Et tredjepersons action-rollespill for PC og konsoll, satt til en liten bygd hvor en serie mystiske hendelser ender i en kamp mot okkulte krefter.

Red Thread Games AS ble stiftet høsten 2012, og har 17 ansatte med bakgrunn fra både norsk og internasjonal spillutvikling. Studioet og daglig leder Ragnar Tørnquist, som har lang erfaring som spillprodusent og -designer, er blant landets mest profilerte spillutviklere. Red Thread Games står bak Drømmefall: Kapitler og Draugen, og i tillegg til det pågående spillprosjektet Svalbard, lanserer de road trip-spillet Dustborn tidlig 2024. 

Ringo's Roundup. Surt AS, Trondheim. 650.000 kroner 

Ringos Roundup.png
Konseptskisse fra spillet Ringo's Roundup. Ill.: Surt AS


Puzzle-spill hvor man spiller som postmannen Ringo. Ringo's Roundup er satt i en fargerik verden med underholdende puzzles, og kombinerer eventyr med hjernetrim. 

Surt AS ble opprettet i Trondheim i 2018, og har tre ansatte. Selskapet ga tidligere i år ut sitt første spill, det rytmebaserte eventyrspillet Rhythm Sprout: Sick Beats & Bad Sweets, som har fått svært god mottakelse.

I ruiner. Flu Hartberg, Oslo. 145.000 kroner

i ruiner flu hartberg.jpg
Fra spillet I ruiner, av tegner og designer Flu Hartberg.

Pek-og-klikk-spill der spilleren styrer en ungdom som etter siste skoledag går gjennom ruinene av sin barndom, for å kvitte seg med sin gamle bagasje og bli et fritt, voksent individ.

Flu Hartberg er tegneserieskaper, illustratør og barnebokforfatter og har gitt ut en rekke tegneseriebøker og barnebøker. I ruiner, som han lager sammen med bandet The Switch og programmerer Martin Lande, er hans første spillprosjekt.

 

To av spillene mottok utviklingstilskudd også i 2022:

The Bog. Nightmire, Bergen. 750.000 kroner

The Bog (12).jpg
Konseptskisse fra spillet The Bog. Ill.: Nightmire

Eventyrspill om babyoteren Lino som blir forlatt av sin mor, og må utforske en mørk og skummel myr, og redde andre dyr på veien. Spillet har et sterkt fokus på stemning og et tydelig visuelt uttrykk.

Nightmire AS ble opprettet i Bergen i 2021, og drives av Lykke Emilie Lillebøe. Lillebøe er også art lead og spilldesigner på The Bog, og hun har skapt grunnideen for spillet. Dette er første spillprosjekt fra Nightmire. The Bog mottok 915.000 i utviklingstilskudd i 2022. 

Mechjesty. Skinny Bandit, Oslo. 600.000 kroner 

Mechjesty (12).PNG
Fra spillet Mechjesty. Foto: Skinny Bandit


Mechjesty er et innovativt deckbuilder-spill satt i en dystopisk steampunk-verden, hvor froskeprinsessen Frolein jakter den mystiske tidstyven Timer, og spilleren bygger sin egen mech.

Produsentene  Skinny Bandit AS het tidligere Alien Nude, og drives av Oslo-baserte Robin Ekeheien. Selskapet har tidligere i år gitt ut barnespillet Mari og Bayu – Veien hjem, hvor mauren Mari og ildfluen Bayu skal samarbeide seg gjennom en vakker verden av utfordringer. Mechjesty ble tildelt 600.000 kroner i utviklingstilskudd i 2022. 

 

I tillegg er vinneren av årets NM i Gameplay, Side Tangent Games, tildelt 100.000 kroner til utvikling av spillprosjekt. 

LES OGSÅ: 
Tilskuddsrunde 1-2023: Elleve millioner til seks spill
Tilskuddsrunde 2-2023: Rekordtildeling til Earthlock 2

  • Kaja Hench Dyrlie
    • Kaja Hench Dyrlie

    • Seksjonsleder spill og MEDIA Desk
    • Telefon: +47 951 46 912
    • E-post: kaja.hench.dyrlie[@]nfi.no
  • Bernt Erik Pedersen
    • Bernt Erik Pedersen

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 79 456
    • E-post: bernt.pedersen[@]nfi.no