Norsk filminstitutt

28 millioner kroner til fjordmonster, vikingjenter og kvinnekupp: Disse tre spillefilmene får produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt etter markedsvurdering.    

foto. en lyseblå kano glir over mørkt vann der det skimtes et stort øye
Presentasjonsbilde av filmen Kraken. Foto: Nordisk Film Production

I vårens tildelingsrunde til spillefilm etter markedsvurdering har disse tre filmene fått produksjonstilskudd:   

  • Vikingjentene, produsent: Zwart Arbeid A/S, 12.000.000 kroner. Animasjonsfilm.
  • Statens pensjonsfond utland - The Movie, produsent: 74 Entertainment A/S, 8.000.000 kroner. Komedie. 
  • Kraken, produsent: Nordisk Film Production / Handmade Film in the Woods. 8.000.000 kroner. Monsterfilm. 

Markedsordningen gir tilskudd til filmer med stort publikumspotensiale. 

– Filmene som får tilskudd fra markedsordningen er viktige for kinobesøket i Norge, sier Kjersti Mo, direktør for Norsk filminstitutt.

– Gjennom denne rundens tildelinger blir det realisert filmprosjekter med appell i ulike målgrupper, både barn, ungdom og voksne. Vikingjentene, Kraken og Statens pensjonsfond utland - The Movie er alle særpreget norske varianter av populær sjangerfilm, sier Kjersti Mo.   

Helaftens animasjon 

Filmparet Harald Zwart og Veslemøy Ruud Zwart får rundens store tildeling på 12.000.000 kroner til animasjonsfilmen Vikingjentene. Manus er ved Harald Zwart, Veslemøy Ruud Zwart og datteren Stella Zwart. Produsent er Veslemøy Ruud Zwart.  

– Jeg har holdt på med animasjon helt siden jeg var en liten gutt. At jeg endelig får lage en helaftens animasjonsfilm, er som en drøm, sier Harald Zwart.  

– Vi gleder oss til å realisere den inspirerende historien om Viking-jentene, sier Veslemøy Ruud Zwart.

Filmen er en animert roadmovie om to vikingjenter på farefull ferd til Kina. 

Totalbudsjett på Vikingjentene er 73.500.000 kroner.

Harald Zwart er en av norsk filmbransjes mest suksessrike regissører, og har laget store kommersielle filmer både i Norge og Hollywood. Veslemøy Ruud Zwart har produsert de fleste av filmene til Harald Zwart, og ekteparet har drevet produksjonsselskap sammen gjennom hele karrieren. Zwarts forrige film var kinosuksessen Lange Flate Ballær III (2022). 

Les mer om Vikingjentene her

Monster på dypet  

Regissør Pål Øie skal følge opp Tunnelen (2019) og Villmark-filmene med monsterfilmen Kraken. Når et oppdrettsanlegg i Sognefjorden tester eksperimentell sonarteknologi for å avluse oppdrettslaks, vekkes også et mystisk havmonster til live og truer hele samfunnet. 

Produsentene John Einar Hagen og Einar Loftesnes samarbeidet også på Tunnelen (2019) og Marerittet (2022).

Totalbudsjett på Kraken er 58.000.000 kroner. 

Les mer om Kraken her
 

Raner pensjonsfondet 

Fem pensjonerte kvinner bestemmer seg for å utføre det umulige kuppet: Å rane oljefondet. Det er utgangspunktet for Statens pensjonsfond - The movie, en satirisk actionkomedie fra produsent Jørgen Storm Rosenberg i 74 Entertainment. Han har tidligere har stått bak komediesuksesser som Jentetur (2022) og Norske byggeklosser (2018), Gulltransporten (2022) for Viaplay og I onde dager (2021) for Netflix.

Statens pensjonsfond utland - The Movie blir spillefilmdebut for regissør Line Fougner Christensen (Farfar, Best før).   

Totalbudsjett på Statens pensjonsfond utland - The Movie er på 35.000.000 kroner.

Les mer om Statens pensjonsjonsfond utland - The Movie her

Tilsammen 70 millioner  

Tilskuddsordningen for produksjon av spillefilm etter markedsvurdering skal stimulere til spillefilmer med høy kvalitet og høyt publikumspotensial. Tilskudd gis på to nivåer, såkalt stor og liten ordning: 12.000.000 kroner og 8.000.000 kroner, ut fra vurdert publikumspotensial (over 150.000 / over 250.000). Det er to søknadsrunder i året. Til denne runden kom det inn 14 søknader til denne runden. Samlet budsjett på de 14 prosjektene var 619.107.382 kroner. 

Filmene som får produksjonstilskudd i markedsordningen kvalifiserer til etterhåndstilskudd ved 50.000 solgte billetter. Det betyr inntil 18.000.000 kroner i etterhåndsstøtte for prosjekter på stor ordning, og inntil 12.000.000 kroner for prosjekter på liten ordning. I denne runden er det dermed gitt tilsagn om inntil 70 millioner kroner i produksjons- og etterhåndstilskudd.  

Vurderes av panel 

Søknadene vurderes av et panel bestående av representanter fra filmbransjen og Norsk filminstitutt. Panelet rangerer prosjektene etter publikumsestimat og kvinneandel i nøkkelposisjoner. 

NFI styrker spillefilmen i 2023 - les mer

En ny ordning innført i 2021 er at en av NFIs filmkonsulenter velger én av filmene i liten ordning ut fra filminstiuttes kunstneriske kvalitetskriterier. I denne runden har fiksjonskonsulent Tom Gulbrandsen valgt Kraken fra Nordisk Film. 

– Settingen er spektakulær, og monsteret har en dyp mytologisk pondus. Det er samfunnsaktualitet i konfliktene mellom aksjonister, kapitalkrefter og forskere, heter det bl.a i konsulentvurderingen fra Tom Gulbrandsen.