Norsk filminstitutt

Hemmeligheter i garasjen, bursdagsfest med barnevernet, en falsk takstmann, ektepar i ørkenen og i dukkeanimasjon: Disse fem kortfilmene har fått produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt i første kvartal 2024.

foto. komposittbilde av to svart hvitt portretter med en mann med solbriller til venstre og en kvinne til høyre
Filmskaperne Badrudin Ga'ur og Miriam Sunde har fått produksjonstilskudd til kortfilmen Ikke tråkk på teppet. Foto: Ferdi Film

I første kvartal 2024 har Norsk filminstitutt gitt fem kortfilmer produksjonstilskudd etter konsulentvurdering. Tilsammen 3.220.000 kroner er tildelt i produksjonstilskudd til kortfilm etter konsulentvurdering, januar-mars 2024. Produksjonsselskapene spenner fra Lofoten i nord til Stavanger i sør. 

Her er de fem kortfilmene:  

Mancave

1.200.000 kroner i produksjonstilskudd 

Produksjonsselskap: Chezville AS. Produsenter: Julia Joner og Einar Loftesnes. Regi: Fredrik S. Hana. Manus: Fredrik S. Hana og Jamie Turville. Lengde: 15 minutter. Totalbudsjett: 2.885.000 kroner.  

Produsentens synopsis: 
Hvor godt kjenner man egentlig den man står nærmest? En kvinne dras inn i en labyrint av fortrengte fantasier og hemmeligheter når hun oppdager at hennes mann har et skjult rom i familiens garasje.

foto. mann med caps bånd rundt halsen og tskjorte med påskrift ser ut av høyre bildekant
Filmskaper Fredrik S. Hana. Foto: Chezville

Fredrik S. Hana ble nominert til Amanda i 2023 for sin første langdokumentar Kodenavn: Nagasaki. Han har regissert flere kortfilmer, dokumentarfilmer og musikkvideoer, og jobber med sin første spillefilm. Julia Joner er daglig leder og produsent i Stavangerselskapet Chezville, der hun bl.a har jobbet med NRK-serien Evy og Alltid (2022), og med kommende dokumentar- og spillefilmer.  Einar Loftesnes er grunnlegger og produsent i Bergensbaserte Handmade Films in Norwegian Woods, som bl.a har stått bak Villmark 2 og Tunnelen

Fra konsulentens vurdering: «Bruker sterke filmatiske virkemidler til å utforske temaer om egoisme, fasader og familieliv. Filmskaperen tar seeren ned i et kaninhull hvor karakterenes indre konkretiseres i en slags marerittverden. I karakteristisk Fredrik Hana-stil er historien intim, følelsesladet, men også surrealistisk og spektakulær. Det er en visuell eksplosjon som utnytter kortfilmens grenseløse muligheter» - Rodrigo Stoicheff, filmkonsulent fiksjon, NFI 

Filmen har tidligere mottatt 190.000 kroner i utviklingstilskudd fra NFI. 

Ikke tråkk på teppet

770.000 kroner i produksjonstilskudd.

Produksjonsselskap: Ferdi Film AS. Produsent: Silje Baer. Regi og manus: Miriam Sunde og Badrudin Ga'ur. Lengde: 15 minutter. Totalbudsjett: 970.000 kroner.  

Produsentens synopsis: Farid, en 42 år gammel mann fra Marokko, forbereder en bursdagsfeiring for sin datter. Det han tror er en tidlig ankommet gjest viser seg å være barnevernsarbeider Kari, som er sendt ut for å observere foreldreretten hans. Like bak ankommer Farids marokkanske familie, og han må prøve å skjule Karis egentlige hensikt med besøket. Ting spinner ut av kontroll idet Farid forsøker å balansere forventninger og intensjoner på tvers av språk og kultur.

Miriam Sunde og Badrudin Ga'ur har begge filmutdanning fra Westerdals. Sunde har skrevet og regissert flere egne kortfilmer, jobbet med casting og som regiasstent på flere dramaserier og langfilmer, og vært manusforfatter og regissør på dramaserien Tilt (2022, Altibox).  Ga’ur har tidligere regissert kortfilmen Quick Cash (2022), skrevet og regissert kortfilmene I limbo (2021) og Farxiya (2022) og vært manusforfatter på dramaserien Tilt (2022, Altibox). Produsent Silje Baer har gått sammen med regissørene Sunde og Ga'ur på Westerdals, og produsert flere kortfilmer gjennom det nystartede produksjonsselskapet Ferdi.

Fra konsulentens vurdering: «Et sterkt manus med store ambisjoner. Historien sitter i kroppen etter lesing. Filmen skal bruke en mockumentary-stil som jeg tror vil være med på å gjøre at publikum får situasjonen enda tettere på kroppen. Med filmen fortsetter denne lovende manus/regi-duoen sitt samarbeid som startet på Westerdals» - Nina M. Barbosa Blad, filmkonsulent fiksjon, NFI.  

Nothing – Arizona – Us

450.000 kroner i produksjonstilskudd

Produksjonsselskap: Peggy Høy AS. Produsent: Ingrid Liavaag, Silvia Rossi og Daniel Paida Larsen. Regi: Daniel Paida Larsen. Manus: Sonja Evang og Daniel Paida Larsen. Lengde: 20 minutter. Totalbudsjett: 950.000 kroner

Produsentens synopsis: Et ektepar er på en reise i ørkenen i California. Etter å ha vært skilt i flere år forsøker de to å komme sammen igjen, samtidig som en fortid med utroskap, usikkerhet og mistillit henger over dem. Men en mystisk vandrer, vibrerende syngeboller og den åpne ørkenen gir dem en uventet mulighet til forsoning og til å starte på nytt.

foto. portrett i halvfigur av mann med skjegg brunt hår og rød genser som står i en vinduskarm og ser mot kamera
Filmskaper Daniel Paida Larsen. Foto: Peggy Høy

Daniel Paida Larsen er en Oslo-basert filmskaper som har produsert og regissert flere kortfilmer, reklamefilmer og musikkvideoer, og arbeider også som kunstner med egne fotoprosjekt. Film- og kunstkollektivet Peggy Høy ble startet i 2021 og har produsert flere kortfilmer, dokumentarer og hybridfilmer, inkludert Regissøren (2022) som vant Filmkritikerprisen på Kortfilmfestivalen i Grimstad.

Fra konsulentens vurdering: «Historien blander visuelle metaforer, filosofiske betraktninger og realisme på en måte som passer kortfilmformatet godt. Handlingen har også en sunn dose av selvironi og svart humor som fungerer som et fint kontrapunkt for alvoret i fortellingen» - Rodrigo Stoicheff, filmkonsulent fiksjon, NFI 

Ivar 

450.000 kroner i produksjonstilskudd.

Produksjonsselskap: Bacon Pictures Oslo AS. Produsent: Rebekka Rognøy. Regi: Markus Tangre. Manus: Signe Anker. Lengde: 4 minutter. Totalbudsjett: 550.000 kroner

Produsentens synopsis: En kvinne ligger våken på natten med et gnagende spørsmål: Skal hun gå fra ektemannen sin? Dukkeanimasjon med tegnede elementer.

illustrasjon. tre svart-hvitt tegninger, en av en trøtt kvinne som ser seg i speilet på badet, en av en mann som ser opp fra sengen, en av to personer på en motorsykkel, i tegnefilmstil. med påskriften Konseptskisser fra kortfilmen Ivar
Konseptskisser fra kortfilmen Ivar. Ill. Bacon Oslo

Markus Tangre har vært dukkemaker, regiassistent og regissør på flere reklamefilmer og kortfilmer, siden 2018 tilknyttet Bacon Oslo. I 2022 lagde han musikkvideoen «Speed King» som del av Röyksopps Profound Mysteries-prosjekt. Rebekka Rognøy er utdannet produsent fra Westerdals og jobber i Bacon Pictures.

Fra konsulentens vurdering: «En engasjerende og livlig historie om tvil, fantasi og følelser. Jeg blir begeistret og sjarmert av både historien og ikke minst animasjonsteknikken. Søknaden viser et imponerende univers innen dukkefilmproduksjon og en sprudlende humor slik vi har sett i regissørens tidligere verk» - Nina M. Barbosa Blad, filmkonsulent fiksjon, NFI.

Takstmannen 

350.000 kroner i produksjonstilskudd

Produksjonsselskap: Lofoten Film Collective AS. Produsenter: Yngvar Christensen og Inge Wegge. Regi og manus: Emil Engesnes Bråthen. Lengde: 12 minutter. Totalbudsjett: 800.000 kroner.  

Produsentens synopsis: Når ni år gamle Fredrik sovner i bilen, bestemmer pappaen seg for å stikke innom en ukjent ung kvinne og hennes datter. Pappaen introduserer seg som takstmann og blir invitert inn. Fredrik våkner opp i den tomme bilen og bestemmer seg for å etterforske. En fortelling om hvordan to barn får innsikt i de voksnes verden.

foto. svart hvitt bilde av mann med runde briller i halvfigur og profil som sitter og ser på en skjerm med en kvinne i bakgrunnen som ser over skulderen hans
FIlmskaper Emil Engesnes Bråthen. Foto: Lofoten Film Collective

Emil Engesnes Bråthen er filmskaper og videokunstner og har bl.a regissert kortfilmene The Caretaker (2021) og Vold (2022). Lofoten Film Collective ligger i Kabelvåg og er grunnlagt av selskapene Weggefilms og Nordland Film. Bråthen og produsentene Inge Wegge og Yngvar Christensen har alle filmutdanning fra Filmkunstskolen i Kabelvåg.

Fra konsulentens vurdering: «En kortfilm som virkelig leker med publikums forventninger. Historien tar uventede og fascinerende vendinger, både dramaturgisk og sjangermessig. Jeg ser et betydelig potensial i manusforfatteren og regissøren Bråthens visjon for prosjektet. Han fremstår som en spennende filmskaper som ikke skygger unna utforskningen av menneskets mørke og kompleksitet» - Nina M. Barbosa Blad, filmkonsulent fiksjon, NFI 

Slik søker du tilskudd

Tilskuddsordningen for produksjon av kortfilm etter konsulentvurdering har løpende søknadsfrist. Les mer her 

Disse kortfilmene fikk produksjonstilskudd etter konsulentvurdering i 2023: Les her og her

  • Bernt Erik Pedersen
    • Bernt Erik Pedersen

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 79 456
    • E-post: bernt.pedersen[@]nfi.no