Norsk filminstitutt

Tolv regissører har fått 100.000 kroner i tilskudd til idéutvikling av filmprosjekter gjennom Nye Veier-ordningen. 

nye veier.jpg
Norsk filminstitutt har onsdag 10. mai gitt til sammen 1,2 millioner kroner i tilskudd til idéutvikling i Nye veier-ordningen. Tilskuddet gis til prosjekter som er i idéfasen, og skal bidra til utvikling av nye og spennende filmprosjekter. Målet med tilskuddet er å stimulere til høyere kvalitet for norsk filmer og serier gjennom å styrke utviklings- og forarbeidsfasen for regissører. Ordningen skal bidra til kontinuitet og profesjonalitet i utviklingsarbeidet og sikre et bredt og mangfoldig repertoargrunnlag for alle målgrupper.
eple bilde 1.jpg

I år er også kortfilm og kort dokumentar tilbake i Nye veier, og frist for å søke tilskudd er 16.april.  Les mer og søk her.

Nye veier er en del av NFIs talentsatsing, og i vår handlingsplan for kjønnsbalanse i norsk film har vi innført et mål om minimum 50 prosent kvinneandel på talentutvikling. I denne runden er kvinneandelen på 75 prosent.

Helen Komini Knudsen.png
Helen Komini Knudsen i samtale med NFIs Ståle Stein Berg og Kari Moen Kristiansen

Disse får tilskudd:

I år er det fire spillefilmer, fire dokumentarer og fire dramaserier som får tilskudd til idéutvikling Nye veier:

Dramaserier:

Hedda Mjøen 
Jørgen Færøy Flasnes
Ann Britt Pedersen
Johanna Pyykkö 

Dokumentarfilm:

Solveig Melkeraaen 
Ingrid Stenersen 
Egil Håskjold Larsen 
Charlotte Røhder Tvedt 

Spillefilm:

Jonas Matzow Gulbrandsen
Ellen Ugelstad 
Helen Komini Knudsen 
Julia Lindström 

Om Nye veier

Julia Lindstrøm - pitch Nye Veier.jpg
Julia Lindström 

Flere av disse filmskaperne deltok nylig på et idéutviklingsseminar der de pitchet ideer for åpen scene på Filmens Hus i Oslo, der de presenterte sine ideer og ble intervjuet av talentrådgiver Kari Moen Kristiansen og spillefilm- og dramakonsulent Ståle Stein Berg. 

- I år mottok vi 45 søknader, og det har vært stor variasjon i søknader og ideer, både når det gjelder sjanger og tematikk. Mange av regissørene står ut med en sterk personlig fortellerstemme, og det er flere spennende nye talenter som utmerker seg denne runden, sier talentrådgiver Kari Moen Kristiansen i Norsk filminstitutt. 

100 Nye veier-filmer

Nye veier satser på kunstnerisk vågemot og er bygd opp rundt talentfulle regissører for å stimulere til kunstnerisk fordypning og utvikling. Talentprogrammet skal bidra til utvikling av regitalenter på et høyt profesjonelt nivå. Flere kjente regissører har utviklet sin karriere gjennom Nye veier, som siden ordningen startet har gitt tilskudd til 100 norske filmer i alle formater. 

En av de som fikk tilskudd til idéutvikling i fjor var regissør Yngvild Sve Flikke, som nå er i full gang med sin spillefilm Fallteknikk, som også fikk produksjonsstøtte gjennom Nye veier i november i fjor. Hun har også tidligere deltatt i Nye veier med kortfilmen Eple.

- Å være en del av Nye Veier har gitt meg selvtillit og pågangsmot til å utfordre og videreutvikle meg selv som filmskaper. Samtaler med rådgiver har vært en viktig komponent for dette. I tillegg legger Nye Veier opp til en delekultur jeg liker godt, for samtidig som du jobber med et selvstendig prosjekt får du innsikt i de andre Nye Veier-regissørenes arbeidsprosesser og kan lære av dem, sier Flikke, som akkurat nå er aktuell som en av flere regissører for NRKs Heimebane.