Norsk filminstitutt

Tre spillefilmer har fått tilskudd gjennom NFIs markedsordning - så forskjellige historier som krigshelten Kjakan, barnehelten Kaptein Sabeltann og antihelten Askelabben.

Nr. 24 til pressemeldingNY

- Jeg tror veldig mange nordmenn kommer til å gå på kino for å se historien om Gunnar Sønstebys imponerende innsats under 2. verdenskrig på det store lerretet. Og panelet som vurderer publikumspotensialet til prosjektene som søker tilskudd fra markedsordningen, har tydeligvis også sterk tro på at kinopublikummet fortsatt er sultne på historier fra denne definerende perioden i vår historie, sier Kjersti Mo, direktør i NFI.
 

Kjersti_Mo-shv-ute-crop-lowres

I denne søknadsrunden var det tolv prosjekter som søkte tilskudd på høyeste nivå, og åtte på laveste nivå.

-  Det var også mange andre spennende prosjekter i alle sjangre blant søkerne i denne runden. Markedsordningen er en ordning for kinofilmer med et stort publikumspotensial, og det er et bransjepanel bestående av erfarne filmprodusenter og distributører, som basert på sin publikumsinnsikt, vurderer hvilken av filmene som har størst potensial for høyt billettsalg på kino. Denne gangen ble det altså en ny storfilm fra andre verdenskrig, og to familiefilmer med en gammel kjenning, Kaptein Sabeltann, og en nyskapning i Askelabben. Vi gleder oss til å se disse filmene på kino når de kommer, sier Kjersti Mo.


Disse filmene får tilskudd:

Nr. 24
Regissør André Øvredal og Filmkameratene AS får 12.000.000 kroner i tilskudd til Nr. 24, historien om hvordan revisorlærlingen Gunnar Sønsteby fra Rjukan ble den største krigshelten Norge har hatt i moderne tid.
I filmen følger vi Gunnar Sønsteby fra han melder seg frivillig til felttoget i april 1940 og senere blir rekruttert til illegalt arbeid av Max Manus, for så å ende som leder for den såkalte Oslo-gjengen som gjennomførte utallige dristige sabotasjeaksjoner fram til freden kom 8. mai 1945.

Kaptein Sabeltann - Kongen på havet
Regissør-teamet Rasmus Sivertsen og Yaprak Morali og Qvisten Animation AS får 5.000.000 kroner til animasjonsfilmen Kaptein Sabeltann – Kongen på havet.
Når en slu Grevinne trollbinder piratgutten Pinky og lurer han til stjele Kaptein Sabeltanns gallionsfigur i gull, trues etter hvert både skatter, vennskap – og til slutt også Kaptein Sabeltanns eksistens. Historien er basert på Terje Formos eventyrlige univers som har gledet små og store i over 30 år.  

kaptein sabeltann

Askelabben
Regissør Lisa Marie Gamlem og Storm Films AS får 5.000.000 kroner til Askelabben og de rævva hjelperne, en animasjonsfilm om båtbyggervalpen Espen Askelabb. 
Dette er en eventyrlig og original historie om Espen Askelabb som har fått poten stygt skadet i en peisulykke, og derfor blir sett på som både lat og udugelig. Et fartsfylt animasjonseventyr for hele familien med verdens største underdog i hovedrollen.

askelabben

Om markedsordningen

NFIs markedsordning er en tilskuddsordning for filmer med stort publikumspotensial. Filmene og deres publikumspotensial vurderes av et panel sammensatt av representanter fra filmbransjen og NFI.

Vi gir markedstilskudd til kinofilm på to tilskuddsnivåer: Inntil 12.000.000 kroner og inntil 5.000.000 kroner per prosjekt. Filmene må ha et publikumsestimat på henholdsvis over 250.000 eller 150.000 solgte kinobilletter. Tidligere har to filmer fra hver søknadsrunde fått tilskudd gjennom markedsordningen. Nytt av året er at NFIs filmkonsulent kan velge  ett av de gjenværende prosjektene i liten ordning, og innstille enda et prosjekt til tilskudd.

I denne runden har konsulent Asle Vatn valgt ut Askelabben av filmene med et publikumsestimat over 150.000 kroner.

NFI håper å kunne gjennomføre en ny søknadsrunde i markedsordningen til høsten, men grunnet vekst i etterhåndstilskuddet kan denne runden måtte settes på vent. Dette vil bli opplyst om så fort som mulig.

  • Gro Rognmo
    • Gro Rognmo

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 918 29 667
    • E-post: gro.rognmo[@]nfi.no