Norsk filminstitutt

Norsk filminstitutt øker pengepotten og gir totalt 11,967 millioner kroner til cinematek- og filmklubbvirksomhet landet rundt.  

Bilde fra en utekinovisnin av 35 millimeter film. Vi ser et lerret spent opp på en stillas-ramme. Vi ser også en haug med publikummere på stoler som vi ser bakfra. foto.
Bilde fra 35mm utekino arrangert av Cinemateket Bergen i 2022. Foto: Daniel Kapusta, Cinemateket i Bergen

Mer penger

NFI har økt pengepotten til cinematek og filmklubber i år. Summen til cinematekrift er gått fra 6,7 millioner til 8 millioner kroner og filmklubb-potten er økt fra 3,5 millioner kroner til 4 millioner.  

- NFI har økt rammen for to ordninger som bidrar sterkt til å skape gode kulturelle møteplasser for film både lokalt og regionalt. Økningen er en del av NFIs satsing på barn og unge, og midlene skal bidra til at både cinematek og filmklubber i enda større grad skal kunne prioritere arbeidet med denne målgruppen, sier avdelingsdirektør for formidling og samfunn, Julie Ova. 

Portrett av en kvinne vi ser fra skuldrene og opp. I bakgrunnen kan vi skimte en vegg med det som ser ut som filmplakater. Hun har på seg en blå kåpe og et smykke. Hun har blondt langt hår samlet bakover og blå øyne. Hun smiler med lukket munn og har perleøredobber. Foto.
Avdelingsdirektør Julie Ova i NFI. Foto. NFI

- Filmhistorie og filmkunnskap bygger identitet og samhold, tidlig kjennskap til hvor man finner alternativt innhold er også viktig for muligheten til medvirkning inkludering og mangfold på disse arenaene, understreker Ova. 

Filmglede for flere

- Heldigvis har vi cinemateker og filmklubber som gir oss filmelskere viktige arenaer og møteplasser for å oppleve, utvikle oss og snakke om film. Med disse pengene vil arbeidet med filmformidling i hele landet bli styrket, sånn at enda flere kan få oppleve filmgleden. Og ekstra bra er satsingen på barn og unge, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

Et portrett av en kvinne fra skuldrene og opp. Hun står foran en vegg i mørk tre. Hun har på seg en lakserosa høyhalset genser og en blå blazer. Hun har halvlangt brunt går som er gredd bak det ene øret. Hun har blå øyne og smiler. foto.
Kulturminister Anette Trettebergstuen. Foto: Ilja C. Hendel/KUD

Tilskudd til cinematekdrift 

Formålet med cinematekdrift er å stimulere filmkulturen lokalt, regionalt og nasjonalt.

Les mer om cinematekvirksomhet her.

NFIs tilskuddsordning skal bidra til å styrke formidling av og kunnskap om film og filmhistorie og samtidig styrke cinematekvirksomheten i Norge. Ordningen er for etablerte cinematek utenfor Oslo. 

Dette er tilskuddene 

 • Stiftelsen Cinemateket i Bergen tildeles 2.310.000 kroner til Cinematek 2023 

 • Cinemateket Trondheim stiftelsen får 2.000.000 kroner til Cinematek 2023 

 • Stiftelsen Tromsø internasjonale filmfestival tildeles 1.650.000 kroner til Cinematek 2023 

 • Cinemateket i Kristiansand får 1.500.000 kroner til Cinematek 2023 

 • Stavanger kommune tildeles 307.000 kroner til Cinematek 2023 

 • Lillehammer kommune får 230.000 kroner til Cinematek 2023 

- Driftstilskudd fra NFI er avgjørende for at vi på Cinemateket i Bergen skal kunne fortsette å tilby publikum uforglemmelige filmopplevelser, sier programsjef og daglig leder Vivill Talsnes. 

Tilskudd til filmklubbvirksomhet 

Også denne ordningen skal bidra til å øke formidling av og kunnskap om norsk og utenlandsk film og filmhistorie. I tillegg skal den fremme filmklubbvirksomheten i Norge. 

Tilskudd 

 • Norsk filmklubbforbund tildeles 4.000.000 kroner til Filmklubbvirksomhet 2023 

Norsk filmklubbforbund er sammenslutningen av rundt hundre norske filmklubber for barn, ungdom og voksne. Forbundet jobber med formidling av filmhistorie og filmkultur gjennom pedagogiske opplegg, trykte utgivelser og distribusjon av både nye og eldre filmer til filmklubbene.

Forbundet oppgir at satsingsområdet i 2023 er å iverksette tiltak for økt fokus på den norske filmarven i klubbene samt en satsing mot barn og unge som skal bidra til bredde og mangfold i rekrutteringen av nye medlemmer. 

For begge disse tilskuddsordningene er det NFIs saksbehandler som behandler søknaden og gjør innstilling til vedtak. Saksbehandlerne gjør en helhetlig og skjønnsmessig vurdering av søknadene. Mer om hvordan søknadene prioriteres og vektes finner du her

Kontakt

 • Julie Ova
  • Julie Ova

  • Avdelingsdirektør
  • Formidling og samfunn
  • Telefon: +47 924 69 955
  • E-post: julie.ova[@]nfi.no