Norsk filminstitutt

Filmskaperne Halfdan Ullmann Tøndel og Finn Walther får begge tilskudd gjennom Norsk Filminstitutts Neo-ordning til produksjon av filmer som beskrives som henholdsvis en trykkoker av en film og et normsprengende perspektiv.

En fotocollage med to portretter av unge menn. Begge bildene er i sort-hvitt fra halsen og opp. Fotocollage.
Regissørene og manusforfatterne Halfdan Ullmann Tøndel og Finn Walther. Foto: Sigrid Bjorbekkmo, Mari Walther Svenning

Begge tilskuddene kommer gjennom ordningen Neo produksjon som retter seg mot talenter i starten av karrieren. Neo-ordningen skal bidra til å få frem originale og modige prosjekter av høy kunstnerisk kvalitet som både underholder og utfordrer. 

Disse får tilskudd 

  • Eye Eye Pictures AS og regissør og manusforfatter Halfdan Ullmann Tøndel tildeles 6.350.000 kroner i produksjonstilskudd til spillefilmen Armand. Filmen får også etterhåndstilskudd på inntil 3.226.000 kroner om den oppfyller de etablerte kravene

Les mer om Armand her.

  • Walther Bros AS og regissør og manusforfatter Finn Walther får 1.575.000 kroner til produksjon av dokumentarfilmen Pet Farm

Les mer om Pet Farm her.

- Disse tildelingene til to distinkte filmskapere understreker at NFIs nye debutantordning Neo nå er godt i gang. Med talentfulle Halfdan Ullmann Tøndel og brødrene Walther på laget er vi oppe i ti produksjonsstøttede dokumentar- og spillefilmer i Neo, og vi gleder oss til de alle skal sette sitt preg på lerreter og skjermer hjemme og ute i årene som kommer, sier seksjonsleder for kunstnerisk vurdering i NFI, Silje Riise Næss.  

Portrett av en kvinne fra halsen og opp. Hun har langt rødblondt hår med lugg. Hun har en mørkeblå høyhalset topp og står foran en lysegrå bakgrunn. Hun har blå øyne og smiler lett. Foto.
Silje Riise Næss. Foto: NFI

Mer om filmene 

 - Blanding av galskap, begjær og besettelse 

Armand er en dramafilm om nettopp dramaet som følger etter en hendelse i skolegården med seks år gamle Armand. Filmskaperne beskriver det slik: Graverende anklager blir kastet rundt, fortiden hentes opp og en salig blanding av galskap, begjær og besettelse oppstår. Hvem som snakker sant blir umulig å vite, og snart handler det mindre og mindre om barna, som vi aldri møter, og mer om de voksne.   

Fotocollage, en mann og en kvinne i sort-hvitt. Fotocollage.
Bak Armand: Halfdan Ullmann Tøndel og produsent Andrea Berentsen Ottmar. Foto: Sigrid Bjorbekkmo, Sara Angelica Spilling

Armand er vurdert av filmkonsulent Rodrigo Stoicheff, som skriver: 

- Fra første side er historien om Elisabeth og hennes lille sønn Armand en page-turner. Det er en psykologisk thriller som foregår i løpet av noen få intense timer rett før skoleslutt. Halfdan Tøndel og Andrea Berentsen Ottmar er to sterke nye talenter som leverer en trykkoker av en film som engasjerer, underholder og stiller viktige spørsmål. Det er to filmskapere som tør mene noe rundt vanskelig psykologiske og samfunnsspørsmål. 

- Ærlig og autentisk 

Dokumentaren Pet Farm følger Joakim Nilsen som flytter til fjellbygda Oppdal med en campingvogn full av rever. Målet er å realisere barndomsdrømmen om å ha et lite småbruk med sin egen reveflokk. Men mørke krefter overtar Joakim da myndighetene vil avlive revestammen hans. 

Stillbilde fra filmen. Vi ser en mann fra skuldrene og opp i et vinterlandskap. Han har mørkt halvlangt hår gredd bakover og briller med mørk innfatning. Han ser mot høyre ut av bildet. Han holder noe som ser ut som en pelsdott, som kan være toppen av en rev. det ser ut som det renner en dråpe blod fra hans venstre nesebor og nedover haken. Foto.
Bilde fra Pet Farm. Foto Kristian Davik Larssen

Filmskaperne, brødrene Walther, har jobbet med prosjektet i seks år. Pet Farm blir hovedregissør Finn Walthers første langfilm.  

- Denne filmen snakker i en ærlig og autentisk tone som gir et både menneskelig og nært innblikk i situasjonen. Vi får lov å oppdage verden sammen med Joakim og se den fra hans egenrådige og normsprengende perspektiv. Dette kunne vært en kronikk i en avis, men ville ikke fått nettopp det filosofiske uttrykk og den dybden Finn og Martin Walther skaper gjennom dette filmatiske universet, sier dokumentarkonsulent Klara Nilsson Grunning.  

Bilde av to menn. Den ene står i forgrunnen med den andre litt uklar i bakgrunnen. De står ute i et grønt fjellandskap. Mannen i forgrunnen har blå allværsjakke, grønn lue og solbriller på hodet. Mannen i bakgrunnen har en rutete skjorte i hvitt, grønt pg rødt. Han har også en caps. Foto.
Filmskaperbrødrene Martin A. Walther og Finn Walther. Foto: Kristian Davik Larssen

Vurderingen 

Neo-ordningen skal bidra til å styrke talentutviklingen i bransjen ved å la nye stemmer slippe til og stimulere til fornyelse på innholds- og skapersiden. Søknadene blir vurdert av NFIs produksjonsfaglige rådgivere og av filmkonsulenter som guides av åtte definerte kunstneriske kvalitetskriterier.  

Neo produksjon-ordningen er for manifesterte talenter som ønsker å debutere i det lange formatet innen spillefilm, dokumentar, drama eller hybrid. Gjennom tilskudd til produksjon av lavbudsjettsproduksjoner skal ordningen også bidra til å få mer mangfold på både skaper- og innholdsiden.  

Prosjektene må ha gjennomført én til to runder med Neo utvikling for å kvalifisere til å søke Neo produksjon. 

Les mer her