Norsk filminstitutt

En unik dokumentarfilm om mannen som gjemte Saddam Hussein får produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt. Det samme gjør sju nye kortfilmer, blant annet en VR-film.

ny 9
The 9 daughters of RAN

Åtte prosjekter er tildelt totalt 5,9 millioner kroner i produksjonstilskudd fra NFI denne uka.

Dokumentarfilm
Regissør Halkawt Mustafa og Hene Film AS får 1.400.000 kroner i produksjonstilskudd til dokumentarfilmen Hiding Saddam Hussein. 

Her har Halkawt Mustafa sporet opp bonden som i 235 dager gjemte Iraks diktator Saddam Hussein.

- Regissøren har oppnådd en unik tilgang til bonden som gjemte Saddam Hussein i åtte måneder, før amerikanske soldater fant skjulestedet. Denne unike filmen gir for første gang ordet til bonden, og forteller hva som skjedde, hvordan det skjedde og hvorfor han valgte å hjelpe Saddam, sier dokumentarfilmkonsulent i NFI, Helle Hansen.

Hiding Saddam Hussein
Hiding Saddam Hussein. Foto: Privat

 

Kortfilmer
Sju kortfilmer får totalt 4,5 millioner kroner i produksjonstilskudd i denne runden. Det var hele 47 søkere denne tilskuddsrunden. 
 
- Det er en stor glede at Marianne Østengen, etter mange års fravær, er tilbake som kortfilmskaper, og da med prosjektet Ramsalt hav. Hun gjorde seg i sin tid bemerket med sine fine historier, og jeg har stor tro på at denne rørende fortellingen fra en badeferie i Hellas, kan bli en god film. Det blir også spennende å se hva Martin Edelsteen, som stort sett har vært filmfotograf de siste årene, får ut av sin poetiske oppvekstfilm fra Tromsø, Sensommer, sier kortfilmkonsulent i NFI, sier Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen.     
 
- The 9 Daughters of RAN er det første VR-prosjektet som får produksjonsstøtte gjennom kortfilmordningen. Det er et eventyr for barn, hvor frykten og kjærligheten kjemper om å dominere hjernen. Serien blir etter hvert også tilgengelig på mobiltelefoner. Det er trønderske Lina Reinsbakken som står bak det ambisiøse prosjektet, og hun har en av de store amerikanske produksjonsselskapene med seg, sier Krutzkoff Jacobsen..

Disse får tilskudd:
Regissør Lina Reinsbakken og Norn Studio AS får 1.500.000 i tilskudd til The 9 Daughters of RAN, første kapittel i en virtual reality eventyrserie for ungdom, som handler om hvordan hjernen fungerer.

Regissør og produsent Kaveh Tehrani får 300.000 kroner i tilskudd til kortfilmen Sinnsro – historien om hvordan Augmented Reality teknologi lar ekkokamrene vil lever i på nettet bli virkelige.

Regissør Marianne Østengen og Cylinder Production AS får 600.000 kroner i produksjonstilskudd til kortfilmen Ramsalt hav, som handler om en familie som opplever et mareritt på en ferietur til Hellas.

Regissør Martin J. Edelsteen og Rein Film Finnmark AS får 550.000 kroner i produksjonstilskudd til kortfilmen Sensommer, som handler om 15 år gamle Elliot som gjerne vil bli voksen – eller?

Regissør Laura Ugolini og Perdurabo Productions AS får 450.000 kroner i produksjonstilskudd til kortfilmen Dystopia – en grøsser om jakten på den perfekte kvinnekroppen. 

Regissør og produsent Halvard Harboe får 300.000 kroner til animasjons-kortfilmen Narsissus, om en ensom mann som kjøper en klone av seg selv.

Twentyone Pictures AS og regissør Ellen Ugelstad får 800.000 kroner i tilskudd til kortfilmen The Wonders beneath the Sea.

wonders beneath the sea
The wonders beneath the sea foregår på Norges første undervannsrestaurant